Znamo se od ranije: Stigao novi ambasador SAD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Znamo se od ranije: Stigao novi ambasador SAD

  Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil uručio je akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čime je formalno stupio na dužnost.

  Hil je doputovao u Beograd, gde će na položaju ambasadora SAD zameniti Entonija Godfrija.

  Uoči polaska za Srbiju, novoimenovani ambasador je rekao da dolazi sa svežom “perspektivom prema Srbiji 2022. godine, u zemlju na koju SAD gledaju kao na važnog partnera i prijatelja”, i sa željom da bilateralni odnosi napreduju “kao nikad ranije”.

  U poruci koju je američka ambasada objavila na Tviteru, Hil je naveo da se mnogo toga promenilo otkako je poslednji put bio u Beogradu i regionu i da je tokom godina naučio da poštuje istoriju, ali da njegov kofer neće biti “opterećen prošlošću”.

  “Nesumnjivo su ovo teška vremena. Ali verujem da naše dve zemlje mogu sa njima da se nose zajedno u konstruktivnom duhu i tonu sa shvatanjem da imamo mnogo zajedničkih interesa”, napisao je Hil.

  On je rekao da želi da bilateralne veze Srbije i SAD “rastu i napreduju kao nikad ranije”, i da posebno želi da odnos dve zemlje “izađe iz tih globalnih izazova bolji i jači”. “Verujem u viziju dinamičnog odnosa Srbija-SAD, zasnovanog na dubokom temelju uzajamnog poštovanja”, naveo je Hil.

  Dobro poznaje region

  Novi ambasador SAD u Srbiji dobar je poznavalac prilika u regionu. Bio je zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

  Tokom dugogodišnje diplomatske karijere službovao je kao ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, bio je pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziji i Pacifik i šef američke delegacije na šestočlanim razgovorima o Severnoj Koreji.

  Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući nagradu Robert Frejžer, za mirovne pregovore i nagradu državnog sekretara za istaknutu službu. Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE