Znak ZAHVALNOSTI: Glavna znamenitost Barselone otvorena samo za ZDRAVSTVENE radnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Znak ZAHVALNOSTI: Glavna znamenitost Barselone otvorena samo za ZDRAVSTVENE radnike

  Bazilika “Sagrada familia” (Sveta porodica) u Barseloni, četiri meseca zatvorena zbog pandemije, a duže od veka u izgradnji, od sada u grupama prima zdravstveno osoblje u znak priznanja za njihov rad.

  Tek u drugoj polovini jula u tu crkvu će moći i drugi stanovnici Barselone, javila je agencija AP, a još se ne zna kada će tu moći i posetioci iz drugih krajeva Španije.

  “Sagrada familia” je sa 4,5 miliona posetilaca u 2019. godini bila glavna znamenitost Barselone.

  Ta nedovršena bazilika se gradi po projektu katalonskog arhitekte Antonija Gaudija (1852–1926), i 2005. godne je uvrštena na listu Svetske baštine UNESKO.

  Kada je Gaudi tu sahranjen 1926, bilo je završeno manje od četvrtine građevine, dok je polovina planiranih radova premašena tek 2010. godine, kada ju je posvetio tadašnji papa Benedikt 16 i time je ozvaničio kao hram Katolike crkve.

  Očekuje se da bi ta crkva mogla biti završena do 2026. godine, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

  Ta građevina je za stanovnike Barselon sporna jer veličinom konkuriše gradskoj katedrali i jer se svima ne sviđa jedinstven Gaudijev dizajn, a postala je i prepreka izgradnji tunela na važnoj železničkoj pruzi pod gradom.

  “Sagrada familia” je građevinsku dozvolu dobila tek juna prošle, 2019, posle 137 godina nelegalne gradnje, započete još 1882. Maksimalna dozvoljena visina je 172 metra, što bi je činilo najvišom građevinom u Barseloni, a najnoviji budžet za ostatak radova je 374 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE