Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Značajna podrška za srpska mala preduzeća

  Za mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji obezbeđen je bolji pristup finansiranju zahvaljujući kreditnoj liniji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 15 miliona evra Banci Intesa Beograd za kreditiranje privatnih preduzeća.

  Preduzeća će moći da apliciraju za kredite za ulaganja u zaštitu životne sredine, bezbednost radnika i kvalitet i sigurnost proizvoda u skladu sa EU standardima čime se postiže veća konkurentnost preduzeća. Najmanje 60 odsto ukupnog iznosa kredita namenjeno je za ulaganja u oblasti zelene tehnologije i energetske efikasnosti.

  Pored kredita, mala i srednja preduzeća moći će da iskoriste i bespovratna podsticajna sredstva koja finansira Evropska unije u iznosu od 15 odsto ukupne investicije, a koja su obezbeđena iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za Srbiju.

  Sporazum između EBRD-a i Banca Intesa Beograd, dugogodišnjeg partnera EBRD-a za finansiranje MSP-a, potpisan je danas u Londonu tokom Investicionog samita za Zapadni Balkan u organizaciji EBRD-a.

  „Kreditna linija koju smo danas potpisali predstavlja nastavak naše dugogodišnje saradnje sa EBRD, koja nam je do sada omogućila da privredi i građanima Srbije obezbedimo kreditnu podršku u ukupnoj vrednosti od oko 250 miliona evra. Zahvaljujući ovoj liniji bićemo u prilici da malim i srednjim preduzećima olakšamo pristup izvorima finansiranja i pomognemo im da investiraju u unapređenje proizvodnje i povećanje konkurentnosti, pružajući pritom dodatni podstrek održivom privrednom rastu naše zemlje“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

  Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za zapadni Balkan dodala je: „Veoma nam je drago što potpisujemo ovaj sporazum sa našim dugogodišnjim partnerom Banca Intesa Beograd. Ujedinjeni smo u ambiciji da podržimo privatni sektor u Srbiji i podstaknuti napretkom koji ekonomija zemlje ostvaruje.“

  Kreditna linija deo je Programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća za region Zapadnog Balkana koji pomaže privatnim firmama da dostignu EU standarde. Kombinujući finansiranje sa savetodavnim uslugama, program omogućuje malim i srednjim preduzećima da poboljšaju kvalitet usluga i proizvoda, čineći ih konkurentnijim kako za izvoz u zemlje Evropske unije tako i na domaćim tržištima.

  Pored finansiranja, preduzeća se mogu  prijaviti i za EBRD program savetodavne podrške, koji takođe finansira Evropska unija.

  EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 5,7 milijardi evra u 260 projekata u zemlji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i tranziciju ka zelenoj ekonomiji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE