Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zloglasni poreski raj OTVARA svoje knjige – objaviće sve DETALJE o vlasnicima firmi

  Iako je dugi niz godina bilo poznato kao poresko utočište, Kajmanska ostrva uskoro će otvoriti svoje knjige i do 2023. objaviti podatke o vlasniku svake kompanije koja tamo ima sedište.

  Preciznije, zakon te ostrvske zemlje biće jednak onome koji je prošle godine usvojen u Ujedinjenom Kraljevstvu i koji je u skladu s direktivama Evropske unije, piše Novac.

  Još 2015. vlada Kajmanskih ostrva konačno je shvatila da bi njihovi blagi poreski zakoni mogli da omoguće pranje novca.

  Ne baš iznenađujuće, otkriveno je da je britanska teritorija „predmet unutrašnjih i spoljašnjih pretnji od pranja novca i finansiranja terorizma“ i da je ostrvo potencijalni dom međunarodnih prevara, izbegavanja plaćanja poreza i trgovine drogom.

  Kao veliki ofšor finansijski centar, mala britanska prekomorska teritorija odigrala je uloge u nekim od najvećih korporativnih skandala 21. veka.

  Inače, na Kajmanskim ostrvima nalazi se 1,5 kompanija po glavi stanovnika. Poređenja radi, ostala poreska utočišta UK, Britanska devičanska ostrva imaju čak 15,7 kompanija po stanovniku, dok Bermudska ostrva imaju 0,25.

  Kajmanska ostrva su povezivana i s korupcijom vlada. Rudarski gigant Glenkor navodno je više od 75 miliona dolara, odnosno ono što je trebalo da bude plaćeno državnoj kompaniji u Kongu, taj novac dao kompaniji registrovanoj na ostrvu u vlasništvu izraelskog milijardera i prijatelja kongoanskog predsednika. Taj milijarder je, koji poriče sve, optužen da je podmitio kongoanske zvaničnike.

  Veća transparentnost će, tvrde vođe kampanja protiv korupcije, sprečiti one koji žele da sakriju novac na ostrvu na kojem je trenutno gotovo nemoguće otkriti ko poseduje kompaniju registrovanu na toj britanskoj teritoriji.

  „Jednom kada podaci o vlasništvu kompanija registrovanih na svim britanskim prekomorskim teritorijama budu javni, kriminalcima i korumpiranima će biti puno teže koristiti poreske rajeve UK kako bi skrivali i spremali ukradeni novac“, smatra Naomi Hirst iz anti-korupcijskog nevladinog udruženja Global Witness.

  Ipak, vlada Kajmanskih ostrva odbija globalno prihvaćenu ideju da je i utočište korupcije.

  „Ne tolerišemo finansijske tajne. Iako smatramo da je često preterani fokus usmeren na naše zakonodavstvo, u potpunosti poštujemo potrebu za efikasnijom registracijom i objavom informacija o vlasništvu kako bi se omogućila transparentnost o legitimnom kapitalu“, poručila je vlada.

  Osim same transparentnosti, konačni pristanak na poštovanje britanskog zakona je i olakšanje za one zabrinute da bi poreska utočišta mogla jednoglasno da proglase nezavisnost od UK kako bi zadržali svoju tajnovitost.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE