Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Životni vek, zdravlje

  Životni vek će se povećati za pet godina do 2050: Evo koji su najveći neprijatelji po zdravlje

  Novo istraživanje predviđa povećanje očekivanog životnog veka širom sveta u naredne tri decenije, posebno u Africi. U međuvremenu, gojaznost i drugi faktori će takođe da igraju lošu ulogu u zdravlju.

  Očekuje se da će se globalni životni vek povećati za skoro pet godina do 2050. godine, pokazalo je novo istraživanje, ali faktori poput gojaznosti i visokog krvnog pritiska znače da će ljudi provesti više godina u lošem zdravlju.

  Nalazi su deo Studije globalnog opterećenja bolestima, povredama i faktorima rizika 2021, koja je u četvrtak objavljena u medicinskom časopisu ,,The Lancet“.

  „Budući trendovi mogu da budu sasvim drugačiji od prošlih zbog faktora kao što su klimatske promene i sve veća gojaznost i zavisnost“, rekla je Lijan Ong, vodeći naučnik na Institutu za zdravstvene metrike i evaluaciju (IHMEE) na Univerzitetu u Vašingtonu, koji je predvodio studiju.

  Gojaznost, životni vek, zdravlje

  Gojaznost, životni vek, zdravlje (Pixabay)

  Duži životni vek širom sveta

  Tim za globalno opterećenje bolesti predvideo je da se očekuje da će očekivani životni vek porasti sa 71,1 godine na 76 godina za muškarce i sa 76,2 godine na 80,5 godina za žene, piše DW.

  Zemlje koje trenutno imaju niži očekivani životni vek će imati najveće produženje.

  „Ovo je pokazatelj da dok će zdravstvene nejednakosti između regiona sa najvišim i najnižim prihodima ostati, jaz se smanjuje, a najveća povećanja se očekuju u podsaharskoj Africi“, rekao je direktor IMHEE dr Kris Marej.

  Istraživači su rekli da je ovaj trend u velikoj meri vođen merama javnog zdravlja koje su sprečile i poboljšale stope preživljavanja od bolesti poput bolesti srca, Covida-19 i niza zaraznih bolesti, bolesti majki i novorođenčadi.

  Lekar, ChatGPT, zdravlje (Unsplash)

  Zdravlje (Unsplash)

  Gojaznost utiče na zdravlje

  Istraživanje je takođe otkrilo da se ukupan broj godina izgubljenih zbog metaboličkih faktora rizika poput visokog krvnog pritiska, visokog šećera u krvi i visokog indeksa telesne mase (BMI) povećao za skoro 49,4 odsto od 2000. godine.

  Zagađenje vazduha, pušenje i mala telesna težina pri rođenju takođe su bili među najvećim faktorima koji doprinose broju izgubljenih godina zdravlja zbog lošeg zdravstvenog stanja i rane smrti.

  „Pred nama je ogromna prilika da utičemo na budućnost globalnog zdravlja tako što ćemo biti ispred ovih rastućih metaboličkih i prehrambenih faktora rizika, posebno onih koji se odnose na faktore ponašanja i načina života kao što su visok šećer u krvi, visok indeks telesne mase i visok krvni pritisak“, rekao je Marej.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE