Ziđin odustao od Kosmaja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ziđin odustao od Kosmaja

  Kompanija Srbija Ziđin donela je odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja polimetalične mineralizacije na području Babe – Ljuta Strana na Kosmaju.

  Reč je o istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac.

  Odluka je, kako se navodi u saopštenju, doneta na osnovu analiza koje je kompanija intenzivno sprovodila o isplativosti nastavka istraživanja, zaštiti životne sredine, kao i nemogućnosti da budu ispunjeni svi uslovi za nastavak dobijanja potrebnih dozvola za istraživanje i nastavak ostalih proceduralnih aktivnosti kada je reč o istraživanju na ovom prostoru.

  Oglasilo se i Ministarstvo rudarstva i energetike koje je saopštilo da je donelo, na zahtev kompanije Srbija Ziđin majning d.o.o. Bor, rešenje kojim prestaju da važe ranije data istražna prava ove kompanije na području Babe – Ljuta Strana na Kosmaju, na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, za geološka istraživanja više mineralnih sirovina (olovo, cink, bakar, srebro i zlato).

  “Donošenje rešenja kojim je resorno ministarstvo ukinulo ranije data istražna prava znači da na Kosmaju neće biti ni geoloških istraživanja, niti mogućnosti za eksploataciju rude i otvaranje rudnika”, ističe se u saopštenju.

  Istražna prava na ovom području prvobitno su dodeljena 2012. godine privrednom društvu Balkan Exploration and Mining d.o.o. iz Beograda i potvrđena su po novom zakonu 2015. godine, a zatim produžavana 2017. i 2020. godine.

  U međuvremenu, zbog promene vlasničke strukture kod prvobitnog nosioca prava, istražna prava na ovom području preuzela je kompanija Ziđin.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE