"Zeznuli ste skroz": Elton Džon KRITIKUJE Bregzit zbog MUZIČARA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Zeznuli ste skroz”: Elton Džon KRITIKUJE Bregzit zbog MUZIČARA

  Britanski kantautor Elton Džon poziva na povratak pregovorima jer se posle Bregzita umetnici na turneji suočavaju sa birokratijom i novim troškovima.

  Džon tvrdi da su britanski pregovarači napravili loš dogovor po muzičare i čitavu tamošnju muzičku industriju za period nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, te poziva Vladu da ponovo uđe u pregovore.

  U tekstu Eltona Džona koji je objavio britanski Gardijan, čuveni kantautor ističe:

  “Ili pregovaračima o Bregzitu nije stalo do muzičara, ili nisu razmišljali o njima, ili nisu bili dovoljno pripremljeni. Zeznuli su skroz. Na kraju je na Vladi Britanije da to sredi – moraju se vratiti za sto i ponovo pregovarati”.

  Prema Eltonovoj oceni, situacija u kojoj se trenutno muzičari nalaze je smešna. “Muzika je jedan od najvećih britanskih kulturnih izvoznih proizvoda. To je industrija vredna 5,8 milijardi funti (6,6 milijardi evra) koja je nekako izostala iz trgovinskih pregovora o Bregzitu”.

  Muzičari trenutno nisu u mogućnosti da putuju i nastupaju po Evropi zbog pandemije koronavirusa, ali čim to budu mogli, suočiće se sa novom papirologijom i troškovima.

  Ranije su muzičari mogli slobodno da nastupaju širom EU, ali sada moraju najpre da obezbede vizu ili radnu dozvolu za svaku zemlju u kojoj žele da održe koncerte, u zavisnosti od pravila koje je važe u tim državama. Drugi trošak predstavlja karnet, odnosno spisak dobara poput muzičkih instrumenata kojima je dozvoljeno da “prelaze granice”.

  Pravila prevoza poznata kao “kabotaža” nalažu da transportne kompanije iz Velike Britanije mogu da se zaustave u EU samo dva puta pre povratka kući, čineći obilazak više gradova tokom turneje nemogućim. Taj posao će, najverovatnije, preuzeti evropske transportne kompanije koje mogu slobodno da cirkulišu između zemalja bez ograničenja u broju zaustavljanja.

  Elton Džon nova pravila opisuje kao “administrativnu noćnu moru koja znatno povećava troškove organizovanja evropske turneje”. “Ne želim da živim u svetu u kojem na turneje mogu da idu samo umetnici koji rade decenijama, oni koji su već prodali milione nosača zvuka”, navodi Džon.

  Osim na pronalaženje dugoročnog rešenja putem novih pregovora, britanski kantautor pozvao je na stvaranje organizacije u kojoj umetnici koji nemaju grupu saradnika kakvu on ima oko sebe, mogu da računaju na pomoć advokata i računovođa, koji im mogu pomoći da se snađu u trenutnoj situaciji.

  Muzička industrija mora u tome finansijski da učestvuje”, poručio je Elton Džon.

  Trenutna preporuka britanske vlade je da muzičari sami istražuju i ispunjavaju vizne uslove svake zemlje.

  Džon je dugo bio glasan protivnik Bregzita. Još 2018. godine rekao je da je britanskoj javnosti “obećano nešto što je potpuno smešno i što nije ekonomski isplativo”, a godinu dana kasnije krenuo u još oštriju ofanzivu. Na koncertu u Veroni je čak rekao: “Ja sam Evropljanin. Nisam glupi, kolonijalni, imperijalistički engleski idiot”.

  Njegova kritika sporazuma o Bregzitu za muzičare usledila je nakon otvorenog pisma koje je potpisao u januaru zajedno sa umetnicima među kojima su Sting, Bob Geldof i pobornik Bregzita Rodžer Daltri iz grupe “Hu”, koji je rekao da je vlada “sramotno podbacila” kada su u pitanju muzičari.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE