Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žene starije od 45 zarađuju oko 40.000 RSD, evo koliko ih je NEZAPOSLENO

  Žene starije od 45 godina u Srbiji, ukoliko imaju posao, zarađuju oko 40.000 dinara u proseku, i mahom rade na poziciji „operativni radnik“, pokazalo je najnovije istraživanje sajta Poslovi.infostud.com.

  U ovom istraživanju učestvovalo je ukupno 2.177 ispitanika oba pola, od čega je 53 odsto bilo žena, a 47 odsto muškaraca. Od ukupnog broja anketirano je 41 odsto starijih žena od 45 godina, i 59 odsto muškaraca starijih od 45. Većina ispitanika ima mesto prebivališta u Beogradu i okolnim mestima.

  Najveći broj žena starijih od 45 u ovom istraživanju izjasnilo se da nema posao (37,9 odsto) dok je 29,9 odsto stalno zaposleno.

  Raspon plata žena starijih od 45 godina kreće se od 36.000 do maksimalno 48.000 dinara, dok se primanja njihovih muških vršnjaka u proseku kreću oko 48.000 dinara pa naviše.

  Pored pozicije „operativni radnik“, koju obavlja čak 28,6 odsto ispitanih žena starijih od 45 godina, čak 20 odsto njih radi kao „kvalifikovan i visoko kvalifikovan radnik“, dok 14,3 odsto ima posao u tzv. srednjem menadžmentu, a 6.3 odsto u top menadžmentu.

  One žene koje su tražile posao preko sajta Poslovi.infostud.com, a imaju 45 i više godina, najviše su konkurisale kod poslodavaca u administraciji (45 odsto) i trgovini (35 odsto).

  500.000 žena starijih od 45 uopšte nema posao

  Kako se navodi, alarmantan je i podatak da u Srbiji ima oko 500.000 žena koje uopšte nemaju ni posao, ni prihode, što je pokazalo istraživanje udruženja „Žene na prekretnici“, objavljeno u publikaciji „Zatvaranje kruga: Položaj žena na tržištu rada na početku i kraju karijere“.

  Mima Perišić, predsednica UO „Žene na prekretnici“ izjavila je da poslodavci i tržište rada zaobilaze žene iznad 45 godina kao nepoželjnu radnu snagu, isključujući ih iz ekonomskog života kao prestare i neprilagodljive promenama.

  Istovremeno, iz Nacionalne službe za zapošljavanje navode da na njihovoj evidenciju u ovom trenutku ima 120.564 žena starijih od 45 godina koje nemaju nikakav posao.

  Prosečno trajanje nezaposlenosti žena 45+ iznosi 82 meseca, odnosno 6,8 godina. Nezaposlene žene iz te starosne grupe uglavnom imaju II i I stepen stručne spreme“ navodi se u pisanom odgovoru NSZ-a.

  Perišić kaže da se broj na koji se pozivaju iz NSZ-a (120.564 nezaposlenih žena 45+) odnosi samo na žene koje su se prijavile na biro.

  „Ali, to nisu sve nezaposlene žene u Srbiji! Mi govorimo o celokupnoj populaciji žena starijih od 45 godina. Među million radno sposobnih žena starih 45-64 godine gotovo pola miliona (495.500) ne rade zato što su nezaposlene ili neaktivne. Dok u terminologiji tržišta rada „nezaposlene“ znače one koje još pokušavaju da se zaposle, „neaktivne“ su žene  koje ne rade, ali i ne traže posao. One se prinudno „deaktiviraju“, odnosno pošto ne mogu da nađu zaposlenje – prestaju da ga traže“, navodi Perišić i dodaje:

  O tome  svedoči i najviša stopa neaktivnosti upravo kod ovih žena u poređenju sa mlađim ženama. Na primer, među mlađim ženama starim 25-29 godina udeo onih koje su prestale da traže posao zato što su izgubile nadu da će ga naći iznosi 2,4 odsto, u odnosu na žene stare 45 i više godina kod kojih je udeo obeshrabrenih čak 14.6%. Podaci govore i da gotovo 60% sada neaktivnih žena u ovoj starosnoj kategoriji nije još uvek ostvarilo pravo na penziju što jasno oslikava njihov potpuno neizvestan ekonomski položaj“.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE