Žene rade, muškarci odlučuju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žene rade, muškarci odlučuju

  Žene su predsednice u samo 12 opština i gradova u Srbiji, pokazao je predstavljen izveštaj o zastupljenosti žena na mestima odlučivanja, izrađen na osnovu analize 143 lokalne samouprave.

  “Što su veće odgovornost i ovlašćenje za donošenje odluka, zastupljenost žena je manja. Na čelu opština su u 92,1 odsto slučajeva muškarci, a u 7,9 odsto žene. Situacija nije ništa značajnije bolja ni kada je reč o poziciji predsednica skupština na kojima je 14,4 odsto žena”, rekla je pomoćnica generalnog sekretara zaštitnika građana Nataša Jović.

  Na prezentaciji tog Posebnog izveštaja zaštitnika građana, na kojoj je govorio i jedan od direktora misije OEBS u Srbiji Džon Klejton, rečeno je da su žene brojnije na radnim mestima koje podrazumevaju izvršnu funkciju.

  “Žene uglavnom rade, a neko drugi odlučuje, to je ono što mora da se izmeni i korekcijom postojećih i donošenjem novih propisa, ali i utvrđivanjem svega što nam je neophodno da bi se slika na tom polju promenila”, rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

  Pašalić je ocenio da povećanje zastupljenosti žena na mestima odlučivanja ne predstavlja rat između žena i muškaraca već odnos međusobne saradnje na dobrobiti svih građana.

  Nataša Jović ocenila je kao alarmanto odsustvo žena u odlučivanju u lokalnim sredinama. Žene su predsednice mesnih zajednica samo u manje od pet odsto slučajeva.

  Kao razlog za malu zastupljenost žena u MZ, organima vlasti najbližim građanima, ona je navela obaveze žena, ali i tradiciju, jer muškarci to ne bi dozvolili.

  Na skupu je rečeno i da svi navedeni podaci pokazuju nedostatak rodnih politika i nedovoljnu funkcionalnost mehanizama za rodnu ravnopravnost, koji se u velikom broju slučajeva ne bave poslovima za koje su osnovani.

  Takođe, navedeno je i da se kvote koje propisuju da najmanje 30 odsto žena bude u organima, primenjuju samo tamo gde je to zakonska obaveza, dok se na drugim mestima ne primenjuje.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE