ŽENE i dalje više peru, peglaju, kuvaju...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ŽENE i dalje više peru, peglaju, kuvaju…

  Žene i dalje rade većinu kućnih poslova dok samo sedam odsto parova podjednako deli svoje dužnosti, podaci su istraživanja u Velikoj Britaniji.

  Studija koja je obuhvatila 8.500 parova pokazala je da 93 odsto žena obavlja većinu poslova, koje muškarci, s druge strane, izbegavaju.

  Čak i kada muškarci i žene rade puno radno vreme, žene imaju pet puta veću verovatnoću da će za kućne poslove izdvojiti oko 20 sati nedeljno.

  S druge strane, kada je reč o stavovima, muškarci su, kao i žene, zastupnici ideje o tome da parovi treba da dele kućne obaveze, rezultat je istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji.

  Ali, kada se kućni poslovi nakupe, muškarci imaju veliku verovatnoću da tu vrstu obaveza izbegnu i da će im posvetiti manje od pet sati nedeljno. Kod starijih parova čija deca ne žive sa njima u domaćinstvu, taj broj sati je još manji, prenosi dailymail.co.uk.

  Kod samo sedam odsto parova, muškarci i žene podjednako podnose teret pranja sudova, veša, peglanja, usisavanja… Ali tu je skoro uvek reč o porodicama u kojima je žena jedini zaposleni član porodice.

  “Ne smatram da je ovakvo stanje dobro za muškarce, ako žele da zadrže suprugu pored sebe. Rezultati istraživanja su važni jer pokazuju da kućni poslovi treba da se tretiraju kao svaki drugi posao, a žene ih rade – besplatno”, rekla je pofesorka sa Univerzitetskog koledža u Londonu Ana Mekmun.

  “Skloni smo da pratimo obrasce ponašanja naših roditelja dok smo odrastali, kada su kućni poslovi bili opisivani kao ‘druga smena’ za majke koje se vraćaju s posla i počinju da rade po kući”, dodala je profesorka Mekmun.

  Istraživači su želeli da objasne zašto i dalje žene više rade u kući i, o tome, obavili ispitivanje parova u Velikoj Britaniji. Parove su, na osnovu dobijenih odgovora, podelili u grupe.

  Najveću grupu, od oko dva od pet parova, sačinjavali su relativno mladi parovi koji su smatrali da treba deliti kućne poslove, pošto su oboje zaposleni i nisu imali dece. Ipak, u toj grupi i dalje je 16 odsto žena koje su na rad u domaćinstvu potrošile 20 sati ili više nedeljno, što je činilo tek tri odsto muškaraca.

  Drugu grupu su činili parovi u kojima su muškarci radili puno radno vreme, a žene su radile sa skraćenim radnim vremenom ili uopšte nisu radile, uglavnom zato što je njih 75 odsto čuvalo decu kod kuće. Više od polovine žena iz te grupe su radile po kući 20 sati i više nedeljno, u odnosu na muškarce. Dve trećine njihovih muževa i partnera radilo je kućne poslove manje od pet sati sedmično.

  Profesorka Mekmun je rekla da u proseku muškarci zarađuju više od žena i da je to jedan od knjučnih faktora za razumevanje disbalansa u kućnim poslovima.

  Studija je objavljena u časopisu Rad, zaposlenje i društvo.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE