Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Žene i dalje doživljavaju neinkluzivno ponašanje na radnom mestu“

  Piše: Aleksandra Petrović, direktorka u kompaniji Deloitte Srbija, finansijski ekspert i lider SheXO inicijative*

  Prethodna godina bila je veoma izazovna u svim sferama života, što posebno mogu da potvrde zaposlene žene koje su se suočile sa povećanjem obima posla i obaveza kod kuće, nejasnim granicama između poslovnog i privatnog, ali i nedostatkom podrške u celokupnom društvenom okruženju. Novo Deloitteovo istraživanje o uticaju pandemije na zaposlene žene pokazuje da je celokupna situacija dovela do njihove smanjene motivacije, produktivnosti i lojalnosti poslodavcu.

  Na osnovu nalaza istraživanja možemo da zaključimo da je dobrobit žena znatno opala od početka pandemije: samo jedna trećina žena smatra da je njihovo mentalno zdravlje danas „dobro” ili „izuzetno dobro”, u poređenju sa 68 odsto pre pandemije. Kako se njihovo mentalno stanje pogoršava, žene širom sveta zabrinute su zbog uticaja svog mentalnog zdravlja na karijeru: 29 odsto žena koje su rekle da njihova karijera ne napreduje tako brzo kao što bi želele ukazuje na loše mentalno zdravlje kao glavni faktor koji tome doprinosi.

  Iako mnoge organizacije tvrde da su posvećene inkluziji na radnom mestu, mnoge žene i dalje rade u neinkluzivnom radnom okruženju. Više od polovine anketiranih žena kaže da su u proteklih godinu dana na poslu iskusile neki oblik uznemiravanja – od neželjenih fizičkih kontakata i omalovažavajućih primedbi do nepoverenja i preispitivanja njihovog rasuđivanja i sporijeg napredovanja zbog svog pola.

  Istraživanje dalje pokazuje da u većini slučajeva žene ne osećaju da su dobijale podršku od svojih poslodavaca tokom pandemije. Samo 22 odsto žena smatra da su im poslodavci pomogli da uspostave jasne granice između posla i privatnog života. Većina žena se takođe oseća kao da mora da bude „uvek na poslu”, a 63 odsto smatra da ih poslodavci procenjuju na osnovu vremena koje provode na mreži u odnosu na kvalitet njihovog rada.

  Možda velikim delom zbog nedostatka podrške, ispitane žene pokazuju pad u zadovoljstvu poslom, a 57 odsto svih ispitanih žena planira da napusti svog poslodavca u naredne dve godine ili u kraćem periodu, navodeći nedostatak ravnoteže između posla i privatnog života kao primaran razlog. Ne samo da mnoge žene preispituju svoje trenutne izglede za karijeru već gotovo četvrtina takođe razmišlja o trajnom napuštanju posla.

  Postoji nekoliko aktivnosti koje organizacije mogu preduzeti sada da bi rešile ovo kritično pitanje, a to su davanje prioriteta uravnoteženijem odnosu između posla i privatnog života i mogućnostima fleksibilnog rada koje prevazilaze politike radnog mesta i usađene su u kulturu kompanije; osnaživanje žena za uspeh u životu van posla, odnosno u privatnom životu, kako bi se omogućio uspeh na poslu; i mogućnosti za razvoj koje ispunjavaju i grade veštine i stručnost.

  Ispitanice u našoj anketi jasno su saopštile šta treba preduzeti da bi se kompenzovali nesrazmerni efekti pandemije na zaposlene žene. Dok organizacije teže da obnove svoja radna mesta, one među njima koje daju prednost različitosti, fleksibilnijem radnom vremenu, uspostavljanju jasne granice između privatnog i poslovnog, uključivanju u svoje politike i kulturu i pružaju opipljivu podršku ženama – biće otpornije na buduće poremećaje. Osim toga, postaviće temelje potrebne za podsticanje žena i rodne ravnopravnosti na radnom mestu.

  *SheXO inicijativa okuplja poslovne žene iz privatnog i javnog sektora koje se nalaze na rukovodećim i izvršnim pozicijama u svojim kompanijama i pruža im priliku za razmenu iskustava, razvoj liderskih veština i umrežavanje.

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: Deloitte Srbija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE