Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Želi da vrati stari sjaj: Još jedan mediteranski grad nudi nekretnine za 1€

  Poslednjih godina brojni italijanski gradovi, kako bi stali na kraj negativnom demografskom trendu, na prodaju su stavili kuće i stanove za cenu šoljice kafe.

  Vlasti u mestima Zungolija, Musomelija i Sambuko nekretnine su davali za jedan evro, gradić Kamarata je neke nudio i potpuno besplatno, a njima se pridružio se i grad Bivona.

  Smešten na severnom delu Sicilije, ovaj mali gradić 2009. godine brojio je svega 4.000 stanovnika, a sada kao i ostali zbog talasa iseljavanja beleži sve manji broj stanovnika, prenosi Novac.hr.

  „U poslednjih 40 godina naše stanovništvo se prepolovilo, sada imamo samo 3.800 stanovnika“, rekla je Angela Kanizaro, savetnica za kulturu u Bivoni.

  Za razliku od ostalih, vlasti Bivona od budućih građana traže da u kupljenu nekretninu investiraju 2.750 dolara u periodu od četiri godine. Takođe svima onima koji su spremni za desetak oronule kuće da izdvoje veći iznos od 1 dolara vlasti su pripremile i paket poreskih olakšica.

  „Želimo našem mestu da vratimo stari sjaj koji datira još iz doba renesanse kada je u Bivoni živelo 8.000 ljudi, a to je bio procvat feudalnog vojvodstva koje je blagoslovio car Karlo V“, istakla je Kanizaro.

  Iskustva kupaca

  Iako većina ovih ponuda zvuči potpuno nerealno, svedočanstva ljudi koji su se odlučili na kupovinu jedne takve nekretnine govore suprotno.

  Jedan od prvih kupaca kuće za jedan dolar u gradiću Musomeli bilo je francuski par Guihot. Kako navodi CNN, Morgane Guihot i njen suprug su za ovu ponudu čuli putem medija, ali nisu znali da se prilikom preuzimanja ključeva obavezuju i na renoviranje kuće.

  „Iako u početku nismo znali da nekretninu moramo da obnovimo, to nam nije smetalo. Oboje smo umetnici i bavimo se restauriranjem, pa smo većinu posla bez većih problema uradili sami“, objasnila je Morgane Guihot i istakla da s procesom kupovine nekretnine nisu imali nikakvih problema.

  Nešto veći iznos za kuću u istom gradu izdvojio je belgijski biznismen Patric Janssen. Kako ističe, nije želio da kupi potpuno staru i oronulu nekretninu.

  „Iskreno, nismo kupili kuću za evro. Pokazali su nam ukupno 25 kuća, od kojih su neke bile u jako lošem stanju, pa smo na kraju kupili trosobnu kuću od 10.000 evra i još nešto novca uložili u njenu obnovu“, kazao je Janssen.

  Za razliku od njih Amerikanac Kenny Sanchez, do svoje nekretnine u Zungoliji nije došao tako lako.

  „Proces je bio prilično dug. Prvo smo mesecima čekali na odluku grada o dodeli kuće, a sada i dalje muku mučimo s papirologijom“, kazao je.

  Uz to Sanchez ističe da je prema njegovom mišljenju rok od tri godine za renoviranju kuće prekratkak i da je grad trebalo da da duži rok.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE