Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Železnice demantuju: Vozovi neće ići 200 km/h samo 4,5 minuta

  Preduzeće „Infrastrukture železnice Srbije“ tvrdi da nije tačno da će vozovi na relaciji Beograd – Novi Sad brzinom od 200 kilometara na sat saobraćati samo na jednoj manjoj deonici, prenosi list Danas.

  Ovo preduzeće reagovalo je na pisanje lista Danas. Neimenovani izvor je za ovaj list istakao da će maksimalnom brzinom vozovi na ovoj relaciji voziti čitava četiri i po minuta, na deonici dugoj 15 kilometara.

  „U okviru projekta izgradnje pruge za velike brzine, na dvokolosečnoj pruzi za velike brzine između Beograd Centra i Novog Sada, između kojih je udaljenost oko 75 kilometara, biće modernizovano i izgrađeno ukupno 150 kilometara koloseka. Od toga, vozovi će maksimalnom brzinom do 200 kilometara na sat moći da saobraćaju na ukupno 81,8 kilometara levog i desnog koloseka, što ukupno iznosi 54,5 odsto ukupne dužine koloseka između Beograda i Novog Sada. Maksimalnu brzinu od 200 kilometara na sat vozovi će moći da dostignu na oba koloseka između Batajnice i Karlovačkih Vinograda. To praktično znači da će putnički vozovi saobraćati maksimalnom brzinom od 200 kilometara na sat na deonici dugoj oko 41 kilometar između Beograda i Novog Sada, a to je Batajnica – Karlovački Vinogradi. Dakle, nije tačna tvrdnja da će vozovi maksimalnom brzinom od 200 kilometara na sat moći da saobraćaju samo na deonici dugoj 15 kilometara“, navode u „Infrastrukturi železnice Srbije“.

  Dodaju da će brzina vozova na ostalim delovima pruge Beograd Centar – Novi Sad biti uslovljena područjem kroz koje prolazi, uslovima u kojima se odvija saobraćaj ili geografijom terena, ali će na još 16 kilometara levog i desnog koloseka saobraćati brzinom od 160 kilometara na sat.

  Vozovi između Novog Sada i Beograda 200 km/h, ali samo 4,5 minuta

  160 km/h vozovi će moći da idu 8 km, a 120 km/h će putovati 16,4 km

  Brzinu od 160 kilomatara na sat novi „Štadlerovi“ vozovi moći će da razviju na deonici Karlovački Vinogradi i Petrovaradin. To znači da će na oba koloseka između Beograda i Novog Sada na deonici dugoj oko osam kilometra (Karlovački Vinogradi – Petrovaradin) putnički vozovi moći da razviju brzinu 160 kilometara na sat, kažu u Infrastrukturi železnice Srbije.

  Na oba koloseka od Novog Beograda do Batajnice, na deonici dugoj oko 16,4 kilometra, u skladu sa kriterijumima kojima je definisana brzina vozova, putničke garniture moći će da saobraćaju brzinom 120 kilometara na sat.

  Poređenja radi, navode nadležni u Infrastrukturi železnice Srbije, pre početka izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Subotice duge 183 kilometra, svega 35 kilometara pruge je bilo dvokolosečno (Beograd – Stara Pazova), dok je ostatak ove međunarodne magistrale bio jednokolosečan.

  „Između Beograda i Subotice, pre početka radova, vreme putovanja međunarodnih putničkih vozova iznosilo je čak četiri sata i 37 minuta, što znači da je njihova prosečna brzina bila oko 40 kolmetara na sat. Na svega osam kilometara ove pruge, deonica Nova Pazova – Stara Pazova, vozovi su mogli da saobraćaju 120 kilometara na sat, dok je na čak 56 kilometara ove pruge, deonica Lovćenac – Subotica, brzina vozova svega 40 kilometara na sat. Pre početka izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Subotice na više mesta zbog stanja koloseka i železničke infrastrukture bila je uvedena lagana vožnja vozova“, zaključuju u Infrastrukturi železnice Srbije.

  List Danas je najavio da će odgovor na tvrdnju Infrastruktura objaviti u petak, 25. juna.

  Inače, modernizacija pruge od Beograda do Novog Sada je u toku. Na prvoj deonici Beograd – Stara Pazova dužine 34,5 kilometara radove izvode kineska preduzeća „China Raiway International“ i „China Comunication Construction Company“.

  Rok za završetak deonice je septembar.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE