Žele da postanu prva EKO teritorija u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žele da postanu prva EKO teritorija u Srbiji

  Opština Čajetina, čiju planinu Zlatibor godišnje poseti više od 300.000 turista, najavila je da joj je primarni cilj da postane prva EKO teritorija u Srbiji, saopštila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

  “U opštini Čajetina, što je retkost u Srbiji, više nema divljih deponija, a čitava teritorija opštine, uključujući urbane i ruralne mesne zajednice, komunalno je opremljena”, navodi se u saopštenju.

  Od aprila 2017. godine ta opština učestvuje u Programu “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza” koji finansira Vlada Švedske i realizuje SKGO.

  Podrška se plasira kroz pet najznačajnijih programskih oblasti zaštitu životne sredine, unapredjenje poslovne klime na lokalnom nivou, EU integracije i medjunarodnu saradnju, rodnu ravnopravnost i prevenciju i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou.

  Aktivnost tog programa odvija se kroz direktnu podršku unapredjenju usluga za gradjane i privredu, kroz opštinske pakete podrške odredjenom broju lokalnih samouprava sa fokusom na zaštitu životne sredine.

  Osim opštine Čajetina, paketi podrške sprovode se još u osam lokalnih samouprava.

  “Za SKGO saradnja sa Švedskom asocijacijom regiona i opština (SALAR) i kolegama i partnerima iz Švedske izuzetno je važna, pre svega zbog iskustava na polju zaštite životne sredine koje od njih možemo da dobijemo”, rekao je programski direktor SKGO za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti Miodrag Glupčević.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE