Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog oštećene peći staklara smanjuje proizvodnju i broj radnika

  Srpska fabrika stakla Paraćin objavila je da je zbog oštećene staklarske peći prisiljena da privremeno smanji proizvodnju i da će narednih meseci da radi sa oko 30 odsto kapaciteta na manjoj peći.

  Kako je navedeno, 26. marta delimično se srušio unutrašnji zid u staklarskoj peći, zbog čega je peć u kontrolisanom postupku pražnjena, uz isticanje da u nesreći nije došlo do povreda radnika, niti do izlivanja staklene mase.

  Objašnjeno je da se radi o peći koja je bila dotrajala i da se novi vlasnik fabrike, zajedno sa rukovodstvom, poslednjih meseci trudio da joj produži radni vek odgovarajućim radovima održavanja i ulaganjem.

  Istaknuto je i da investicioni planovi staklere teku nesmetano, a između ostalog i projekat izgradnje zamenske peći, koji je već u toku, a ona bi trebalo da počne sa radom početkom sledeće godine.

  „U međuvremenu će staklara doneti potrebne mere da se obezbedi stabilno poslovanje, uključujući smanjenje broja zaposlenih preraspoređivanjem i prevremenim penzionisanjem“, piše o saopštenju.

  Dodato je da će u periodu do ponovnog pokretanja pune proizvodnje, kroz oko godinu dana, staklara „moći da sačuva okvirno nešto više od polovine sadašnjih radnih mesta i to preko rada na postojećoj manjoj peći na potrebnim radovima za remont i održavanje“.

  Radnici obavešteni

  Približno 50 radnika će se u međuvremenu stručno usavršavati i obrazovati u Sloveniji, u Steklarni Hrastnik, sve sa ciljem da pokretanje nove peći u 2024. godini protekne nesmetano.

  Istovremeno, sa pokretanjem nove peći na početku 2024. godine, nesmetano će teći planirana investicija u novu B peć, koja će od 2025. godine zajedno sa postojećim kapacitetima obezbeđivati oko 450 radnih mesta te dodatnih 500 tona godišnje proizvodnje.

  Slovenci u srpsku staklaru ulažu 410 mil. EUR

  Svi zaposleni su o događaju i planiranim merama već obavešteni. Najpogođenijim grupama zaposlenih staklara će u međuperiodu ponuditi svu raspoloživu pomoć i podršku sa ciljem očuvanja što većeg broja radnih mesta i premošćavanja perioda smanjenih potreba u proizvodnji, navedeno je u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE