Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog čega je hrvatski odlikaš pohvalio Srbiju?

  U Hrvatskoj su dodeljene najznačajnije nagrade i priznanja u obrazovanju, takozvani Oskari znanja, za osvojena prva mesta na takmičenjima. Za uspehe na državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju, zatim u muzici i plesu, nagrađena su 344 učenika i studenta, a 37 njih dobilo je posebnu nagradu kao višestruki prvaci.

  Ipak, kako prenose tamošnji mediji, svečanost je obeležio govor Ilije Srpaka, koji je u ime nagrađenih tvrdio da se u Hrvatskoj premalo ulaže u znanje. Iskoristio je vreme i da pohvali Srbiju.

  Svečanost je održana na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a kao “najbolji od najboljih“ istaknuti su višestruko nagrađivani na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima, Patrik Pavić iz zagrebačke Osnovne škole “Antun Kovačić“ i Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin, koji je svoj govor posvetio problemima, kako je rekao, ne tako blistavog hrvatskog školstva.

  On je ocenio da su nagrađeni učenici “nusprodukti školstva u kojem se forsira prosečnost“. On je prozvao i medije da ne posvećuju dovoljno pažnje napretku i uspesima mladih generacija, a kao jedan od primera naveo je da prilozi o “časnim sestrama koje igraju fudbal“ dobijaju i po pet minuta dok uspesi učenika na olimpijadama znanja “oko 40 sekundi i ništa“.

  “Koliko ljudi u Hrvatskoj zna da smo ove godine učestvovali na Mendeljejevoj hemijskoj olimpijadi, koliko ih zna da ćemo po prvi put učestvovali na međunarodnoj olimpijadi iz biologije?“, rekao je on.

  Mediji samo održavaju, kako kaže, opštu situaciju u Hrvatskoj u kojoj su znanje i obrazovanje “zadnja rupa na svirali“.

  “To što se događa je strašno“, rekao je on i dodao da nije bilo novca za nagrade učenicima koji predstavljaju Hrvatsku na međunarodnim takmičenjima.

  U Srbiji se nagrade za medalje osvojene na ovim olimpijadama kreću od osam do 12 hiljada kuna. Kod nas je to ili ništa do 1.000 kuna, ako je društvo koje je organizovalo takmičenje iz vašeg predmeta imalo da vam da išta. Činjenica je da se u drugim zemljama mnogo više pažnje pridaje takvim stvarima nego kod nas. To je sramota. Svaka čast našim susedima, imam puno prijatelja tamo, mogu reći da imamo na čemu da im zavidimo.

  Izvor: index, hr, b92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE