Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  uslikaj noćno nebo

  Završeno nacionalno takmičenje u astrofotografiji „Uslikaj noćno nebo“

  U jakoj konkurenciji od 1400 učenika i više od 200 nastavnika širom Srbije, svečano su proglašeni pobednici prvog nacionalnog takmičenja u astrofotografiji koje je organizovao Nacionalni komitet za obrazovanje iz astronomije pri Međunarodnoj astronomskoj uniji, u partnerstvu sa istraživačko razvojnim centrom United Cloud.

  Tim povodom, svi učesnici okupili su se u Astronomskoj Opservatoriji u Beogradu, u čijem je galerijskom prostoru postavljena izložba ”Uslikaj noćno nebo” koja će trajati do kraja aprila. Prvo mesto osvojio je tim učenika trećeg razreda Požarevačke gimnazije, Boban Janković, Bogdan Milaković i Nikola Milaković uz podršku nastavnice Mirjane Živojinović, koji je kamerom vešto uspeo da uhvati tragove zvezda iznad krovova Požarevca. Sve pobedničke autore i radove, možete pogledati ovde.

  „Ukupno nam je stiglo 184 radova iz osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije. Ocenjivali smo ih na osnovu četiri kriterijuma i to su tehnička obrada, astronomski motiv, kompozicija i umetnički dojam. Moram priznati da je ovo bio jedan veoma težak zadatak jer su sve fotografije izuzetne. Ponosni smo na učesnike, jer je njihovo angažovanje dokaz da smo uspeli da približimo astronomiju i naučna istraživanja mladima što nam je i bio cilj“, kaže dr Marina Pavlović, naučnica Matematičkog instituta SANU, član žirija i jedan od glavnih organizatora takmičenja.

  Ona ističe i značaj udruživanja Univerziteta sa privatnim sektorom koji može dosta da doprinese razvoju nauke, i njenim ciljevima.

  ”Kao R&D centru i kompaniji koja se bavi razvojem sopstvenih digitalnih proizvoda, inovacije i istraživački rad su nam bliski. To je strast koju delimo sa naučnom zajednicom, i zato se radujemo prilikama za saradnju sa mladim stručnjacima. Hvala na pruženoj prilici da damo svoj doprinos i danas uživamo u rezultatima projekta Uslikaj noćno nebo,” kaže Ana Ćorković, direktorka komunikacija istraživačko razvojnog centra United Cloud.

  Pobednici sa profesorkom, predsednikom zirija, Marinom Pavlovic SANU i Anom Corkovic

  Pobednici sa profesorkom, predsednikom zirija, Marinom Pavlovic SANU i Anom Corkovic

  Izložba Uslikaj noćno nebo do kraja aprila može se posetiti u okviru Dana otvorenih vrata Astronomske opservatorije 29. aprila, ili zakazati kao grupna poseta putem mejla [email protected].

  Pokrovitelji takmičenja su: Društvo Astronoma Srbije, Univerzitet u Beogradu – Matematički fakultet, Astronomska Opservatorija Beograd, Matematički institut Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, i istraživačko razvojni centar United Cloud i EPSON Srbija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: United Colud

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE