Završena studija za javno osvetljenje na teritoriji grada Valjeva iz nepovratnih sredstava države Mađarske

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Završena studija za javno osvetljenje na teritoriji grada Valjeva iz nepovratnih sredstava države Mađarske

  U Gradu Valjevu je danas predstavljena studija izvodljivosti, „Smart City Valjevo – unapređenje javne infrastrukture kroz rekonstrukciju javnog osvetljenja uz primenu mera energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2“ koju je pripremila kompanija Smart Energy Investment Kft Ogranak SEI Beograd.

  U okviru studije prikazana je tehnička i ekonomska opravdanost ulaganja u unapređenje javne infrastrukture u skladu sa standardom SRPS EN 13201:2016. Predviđeno je 11.373 komada svetiljki za zamenu i 232 upravljačka sistema koji će regulisati automatsko funkcionisanje. Cilj projekta je da sistem javnog osvetljenja vrši funkciju bez ljudskog angažovanja odnosno automatski.

  Na lokacijama gde ne postoji mreža javnog osvetljenja predviđena je ugradnja svetiljki koje se napajaju iz solarnih panela i koje su izvan sistema javnog osvetljenja. Studija definiše implementaciju svetiljki sa LED tehnologijom i proširivanje SMART elementima za komunikaciju i povezivanje na centralni sistem upravljanja.

  “Država Mađarska nastaviće sa ulaganjem u Srbiju kao i do sada. Verujem da će ovakvih projekata biti sve više kako bi se sigurnim koracima otvorila vrata prema EU. Kontinuirano raste broj mađarskih investicija u Srbiji i takav tempo želimo da zadržimo, što pokazuje i ova studija” izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji Attila Pintér.

  Razvoj regiona Balkana u svim segmentima je od izuzetnog značaja za Evropu, naveo je počasni konzul Mađarske u Srbiji Nemanja Milutinović i dodao ,,Politička stabilnost i strateški odnosi između Srbije I Mađarske u velikoj meri potvrđuju kontinuirani rast mađarskih investicija i dalje jačanje odnosa. Upravo projekti poput ovog u Valjevu su značajni i vidljivi običnim građanima koji će u ovom slučaju imati bolju rasvetu, a grad manje troškove”.

  “Svetlosno zagađenje predstavlja najbrži globalno rastući problem životne sredine, a Valjevo je prvi grad koji je u sklopu elaborata i predstavljanja projekta dao pažnju i ovoj tematici. Pored ekonomske I energetske uštede, ovim projektom se procenjuje značajno smanjenje svetlosnog zagađenja koje će uticati ne samo na povećanje kvaliteta životne sredine građana, nego i svih prirodnih dobara u okolini grada”, izjavila je Dejana Bjelajac predstavnica nevladine organizacije Carpe Noctem.

  Pomenuta nepovratna sredstva u iznosu od 82.857 EUR za izradu studije o implementaciji javnog osvetljenja na teritoriji grada Valjeva usmerena su na razvoj Zapadnog Balkana. Cilj projekta jeste ostvarivanje rezultata u skladu sa Pariskim sporazumom o klimi.

  “Zahvalio bih se ambasadoru Mađarske u Srbiji Attili Pintér, počasnom konzulu Mađarske Nemanji Milutinoviću i naravno direktoru kompanije Smart Energy Investment Kft Ogranak SEI Beograd Obradu Tadiću na trudu, kao i svima koji su radili na studiji izvodljivosti. Zahvalan sam što država Mađarska pomaže i ulaže u Republiku Srbiju i lokalne samouprave, a samim tim i grad Valjevo. Studija izvodljivosti pokazuje da postavljenjem LED svetiljki sa tehnologijom može smanjiti potrošnju, kao i zagađenje vazduha, koje je trenutno jedan od prioriteta za rešavanje. Svaki korak je veoma bitan i nadam se da ćemo uspešno rešiti problem zagađenja vazduha u Valjevu. Zahvaljujem se još jednom svima na trudu i radujem se budućoj saradnji”, izjavio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

  “Zaštita životne sredine kroz uštedu energije je imperativ sadašnjosti. Rezultati se mogu ostvariti samo i jedino ako svi uradimo ono što možemo u svom okruženju. Raduje nas činjenica da ova studija pokazuje mogućnost smanjenja zagađenja uz poboljšanje kvaliteta osvetljenosti i bezbednosti građana, kao i nadogradnja Smart City sistema funkcionisanja koji su  prepoznali naši donatori WBGC (Western Balkans Green Centre)  i Vlada Mađarske. Ova donacija potvrđuje odlične odnose naših država u najavi sledeće međuvladine konferencije koja će se održati sledeće nedelje. Uvereni smo da će donatori imati razumevanja da pomognu i sufinansiraju implementaciju mera iz ove studije, naravno uz uslov da lokalni partner Grad Valjevo prihvati ovaj naš predlog. Na osnovu ove studije steći će se uslovi da zatražimo sufinasiranje, a mi ćemo se kao kompanija, u tom slučaju potruditi da realizujemo projekat ovakvog unapređenja bez dodatnog troška za građane i budžet Valjeva”, izjavio je Obrad Tadić, direktor Smart Energy Investment Kft Beograd.

  Realizacijom projekta postoji mogućnost uštede na godišnjem nivou od oko 3.700.000 kWh električne energije, odnosno oko 2.114,7 tona CO2 godišnje. Grad Valjevo će imalti veliku finansijsku uštedu, kao i povećanu bezbednost i značajno smanjenje zagađenosti.

  Primenom modela javno-privatnog partnerstva, investicije mađarske kompanije SEI u sistem javnog osvetljenja u Republici Srbiji do sada su bile oko 16 miliona evra.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE