Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je dividendna politika i zašto je važna?

  Dividendna politika predstavlja jedan od osnovnih postulata savremenog poslovanja. Prvenstveno, zbog prava koje nosi vlasništvo nad određenom akcijom, što i jeste pravo na dividendu. Prema definiciji, dividenda je deo profita koji akcionar naplaćuje na osnovu svoje akcije. I tu je važno razumeti značaj postojane dividende politike jer je manje poznato da isplata dividende nije zakonska obaveza, već se smatra delom odnosa kompanije prema akcionarima i dobrom korporativnom praksom.

  Drugim rečima, reč je o stepenu poverenja koje postoji između menadžmenta i vlasnika akcija – sa jedne strane kompanija na ovaj način šalje signal da je profitabilna i indirektno upućuje „poziv“ investitorima da ulažu u njen dalji razvoj. Sa druge strane, pak, kontinuitet u sprovođenju dividende politike pozitivno utiče na unapređenje odnosa na relaciji kompanija-vlasnik akcija jer se u poslovnim krugovima dividenda smatra sigurnijom vrstom prinosa i uz nju se vezuje niža stopa rizika u odnosu na nesigurnu buduću kapitalnu dobit.

  Na razvijenim tržištima, ipak, nije dovoljna samo jasna politika dividende, već je potrebno da kompanije budu transparentne, da održavaju određene standarde kvaliteta izveštavanja i ukupnog odnosa sa akcionarima u sklopu korporativne kulture, dosledno uvažavajući prava manjinskih akcionara.

  Kada je reč o Srbiji, prema procenama brokerskih kuća, domaće kompanije čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi i Telekom, isplatiće ove godine dividende u bruto iznosu od 12,7 milijardi dinara. Među njima i NIS, koja je obavestila javnost o nameri isplate dividende za 2020. godinu. Naime, uprkos krizi izazvanoj pandemijom i činjenici da je kompanija prošle godine završila sa gubitkom, Skupština akcionara NIS-a odlučila je da iz neraspoređene dobiti prethodnih godina akcionarima isplati 1.001.190.856 dinara. To će biti deveta godina zaredom u kojoj će NIS isplatiti dividendu akcionarima, a od 2013. godine akcionarima ove kompanije isplaćeno je više od 59 milijardi dinara na ime dividende.

  Osim što pozitivno deluje na investicionu klimu u Srbiji, isplata dividende ujedno ima značaj za republički budžet. Istovremeno, praksa sprovođenja dosledne dividende politike takođe doprinosi atraktivnosti tržišta i može dugoročno da doprinese privlačenju stranih investitora.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE