ZATVOR za Sarkozija: Bivši francuski predsednik KRIV ZA KORUPCIJU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZATVOR za Sarkozija: Bivši francuski predsednik KRIV ZA KORUPCIJU

  Sud u Parizu proglasio je bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija krivim za korupciju i trgovanje uticajem i osudio ga na godinu dana zatvora i dve godine uslovno.

  Šezdesetšestogodišni političar, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, osuđen je za to što je pokušao nelegalno da dobije informacije od višeg sudije 2014. godine u vezi s procesom kojim je bio obuhvaćen.

  Sud je naveo da će Sarkozi moći da traži da kaznu zatvora izdrži kod kuće, uz elektronsku narukvicu.

  Bivši predsednik je tokom desetodnevnog suđenja krajem prošle godine demantovao sve navode iz optužnice.

  Tužilaštvo je tražilo četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno, za Sarkozija i za još dvojicu suoptuženih bivšeg sudiju Žilbera Azibera (Gilbert Azibert) i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga (Thierry Herzog).

  Sarkozija čeka još jedno suđenje kasnije ovog meseca sa još 13 ljudi oko optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2012. godine.

  Nije jedini predsednik

  Pre Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsednik se suočio sa suđenjem posle odlaska sa funkcije.

  Žaku Širaku (Jacques Chirac) se sudilo zbog pronevere, ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza. Sarkozi je upravo Širaka nasledio na predsedničkoj funkciji 2007. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE