Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZATVOR za menadžere IT giganta – zlostavljali radnike

  Predsednik Uprave Samsunga Lee Sang-hoon osuđen je na 18 meseci zatvora zbog sabotiranja radničkih sindikata i kršenja južnokorejskih zakona o radu, piše Financial Times.

  Južnokorejski sud je, na osnovu dokaza Državnog tužilaštva, presudio da je Lee, ali i potpredsednik Kang Kyung-hoon sa desetak ostalih zaposlenih u višem menadžmentu južnokorejskog tehnološkog giganta, zlostavljao sindikate.

  Koristili su razne taktike kako bi obeshrabrili sindikalne aktivnosti, pa su, između ostalog, pretili smanjenjem plata zaposlenima i raskidali ugovore s podizvođačima koji su pokazivali naklonost prema sindikatima.

  Radnički aktivisti pozvali su na žestoku kaznu Samsungovih rukovodilaca uključenih u sabotiranje sindikalnih aktivnosti.

  „Ova odluka ima simbolično značenje“, rekao je Park Ju-geun, direktor državne Agencije za istraživanje tržišta. „Samsung će se sada naći pod većim pritiskom za poboljšanje svoje korporativne kulture.“

  Samsung je odbio da komentariše presudu suda.

  Iz Samsunga su i ranijee pokazivali netrpeljivost govoreći da sindikati “stvaraju nepotrebne sukobe”.

  Istraga Samsungovih anti-sindikalnih aktivnosti pokrenuta je lane, nakon optužbi da je kompanija radila iza kulisa kako bi potkopavala stvaranje sindikata.

  Otkriveno je, naime, nekoliko internih dokumenata koji sadrže smernice za osnivanje sindikata kojima je Samsung pokušavao da opstruiše radnike u osnivanju sindikata.

  Ovo je tek poslednja u nizu presuda za Samsung, koji pokušava da vrati ugled narušen korupcijskim skandalom nakon što je lane Lee Jae-yong, milijarder i naslednik Samsungovog carstva, optužen za primanje mita.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE