Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od nekadašnjeg buma od 290.000% nije ostalo mnogo – BALON je PUKAO

  Onaj ko je svoj novac poslednjih godina uložio u akcije kompanija za uzgoj kanabisa neretko se osećao kao kopač zlata. Vrednost deonica je rasla i po više hiljada odsto, naročito ako je čovek rano investirao.

  Ko je 2013. uložio 1.000 kanadskih dolara u tada prilično nepoznati pennystock proizvođača konoplje Canopy Growth, danas je mogao biti bogatiji za 2,2 miliona dolara. Vrednost deonica je narasla 290.000 procenata.

  Brojni stručnjaci su bili sigurni da će to biti veliko tržište. Procenjivali su da će tržište vrediti 200 milijarda dolara u idućih deset godina. Promet proizvodima od konoplje biće veći nego promet bezalkoholnim pićima, kaže na primer američka investiciona kuća Cowen Inc. I to iako je kanabis još uvek na mnogim područjima zabranjen.

  Ali, od nekadašnjeg buma nije puno ostalo. Balon oko konoplje se raspukao. Najmanje 35 milijarda dolara je to tržište izgubilo na vrednosti od marta ove godine. Naročito je pogođena Aurora Cannabis. Vrednost deonica tog kanadskog proizvođača pala je za 60 odsto. Ništa više ne podseća na uspon prošle godine kad su neke akcije rasle mesečno za 400 odsto.

  Euforiju fanova kanabisa zasenili su pre svega problemi s koncesijama. Jer, s obzirom da se kanabisom još uvek većinom trguje kao ilegalnom drogom, potencijal te biljke je ograničen. Samo petina američkih država dopušta konzum kanabisa radi vlastitog užitka, a ne samo za medicinske svrhe.

  Analitičare zabrinjavaju i velike količine u skladištima. Već sad je tržište marihuane prezasićeno, pre svega u SAD-u, ali i u Kanadi. Tamo se od sredine 2018. kanabis može legalno kupiti u celoj zemlji. Ali, prodato je samo deset odsto proizvedenog kanabisa, tvrdi kanadska vlada. U skladištima je ostalo skoro 400 tona. Još dramatičnije stanje je u SAD-u. Samo u saveznoj državi Oregonu na zapadu SAD-a imaju 450 tona kanabisa u skladištima.

   

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE