Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto verujemo MEDVEDIMA kada je vreme u pitanju?

  Tata i sin, Miša i Uroš medvedi zoološkog vrta u Beogradu izašli su iz svoje pećine i nisu ugledali svoje senke, pa se nisu vratili u nju. Sudeći po njihovom ponašanju proleće nam je na pragu.

  U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i leto. Veruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga. Ako je sunčano i ugleda svoju senku, vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedelja. Ako senke nema, proleće je na pragu.

  „Što se tiče narodnog verovanja ono kaže da je ovo jedan specijalan i magičan dan jer se na ovaj dan susreću leto i zima. U zavisnosti ko pobedi u toj borbi dobija svojih šest nedelja, odnosno, ako se medved uplaši od svoje senke i vrati u pećinu, to znači da će zima potrajati još šest nedelja”, rekao je biolog Kristijan Ovari iz Beogradskog zoološkog vrta, prenosi RTS.

  Ističe da se ne treba zaletati, jer baba marta može da pokaže svoje zube. Miša i Uroš su do sada pogađali prognozu, a uskoro dolazi i topli talas.

  „U istoriji zoološkog vrta imali smo različite medvede i mogu da kažem da su oni pouzdani, jer imaju istančana čula, naročito kada treba da se pogodi kratkoročna prognoza”, istakao je Kristijan Ovari, biolog zoološkog vrta u Beogradu.

  Izvor: RTS

  Foto: Unsplash/Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE