Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto su Hrvati pojurili po kovanice od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta?

  Zašto su Hrvati pojurili po kovanice od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta i kakvi su izgledi da zarade na njima?

  Jedni prebacuju kune iz kućnih trezora da bi ih lakše pretvorili u evre, jer će se Hrvatska usko pozdraviti sa domaćom valutom kunom, a drugi satima čekaju u redovima ispred banaka da bi kupili – kune.

  Čekaju u redovima za kovanice od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta, zbog sentimentalnih razloga jer žele da imaju poslednju kovanicu kune ili da je nekome poklone.

  Među njima ima kolekcionara, ali i onih kojima dok čekaju rade kalkulatori u glavi, obračunavajući moguću dobit na 50 kovanica, koliko najviše može kupiti jedna osoba, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi jutarnji.hr.

  Samo je dan prošao od početka prodaje, a kovanice su se već našle u oglasima i na aukcijskim stranicama.

  Kune, valuta, Pixabay

  Kune, valuta, Pixabay

  „Za rubriku verovali ili ne“

  Nudile su se po 100, 200, 500 i više kuna. To je baš za rubriku verovali ili ne, domaći svet ceni kunu kad na njoj može zaraditi i najvoljenija je onda kada je jasno da odlazi u istoriju.

  Damir Kovač, predsednika Hrvatskog numizmatičkog društva za Slobodnu Dalmaciju objasnio je razloge koji su građane privukli u redove i zamolila za procenu buduće vrednosti kovanica.

  „Prvi razlog velikog interesa je to što se radi o poslednjoj kovanici kune i poslednjoj koju kuje Novčani zavod, drugi je razlog da je izdata u malom tiražu, a treći je interesantan i atraktivan: teško je reći koliko bi za 10 godina mogla vrediti ta kovanica, sada se kovanice nominalne vrednosti od 25 kuna prodaju i za 200 kuna. Ipak ih ima 30. 000, a ima kovanica koje su rađene u 100 ili u hiljadu komada. Nisu ni od materijala neke vrednosti i ne verujem da će cena puno otići naviše“, kaže Kovač.

  Kovanice, kuna

  Kovanice, kuna

  Hrvatska narodna banka je obeležila otvaranje Pelješkog mosta izdavanjem prigodnih kovanica od 25 kuna koje su „planule“.

  Čekanje u redovima za kovanicu

  HNB je objavila početak prodaje 26. jula, a već sutradan je objavila da zbog velikog interesa građana kovanicu više nije moguće nabaviti na prodajnom mestu Hrvatske narodne banke, niti je naručiti putem e-pošte.

  Poručili su da će preostalih 6.000 kovanica građani moći kupiti od 8. avgusta u poslovnicama Zagrebačke, Privredne, Raiffeisenbank i Partner banke.

  Nakon čekanja u redovima, ponuda na oglasima i aukcijama jača, pa se na popularnom internet glasniku nude od 40 pa do 700 kuna.

  Na stranici aukcija.hr je 11 aktivnih ponuda i uglavnom se nudi jedna ili dve kovanice s Pelješkim mostom, a u jednoj je najviša postignuta cena za sada 500 kuna.

  Završeno je 148 aukcijskih ponuda i kovanice s Pelješkim mostom su uglavnom prodavane za 200 kuna.

  Objavljen KONAČNI DIZAJN hrvatske kovanice evra (FOTO/VIDEO)

   

  Hrvati pripremaju još veći projekat od Pelješkog mosta: Ulaganja 2,8 mlrd. €

  Izvor: Hrvatski mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE