Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  čuvanje garderobe

  Zašto su cene nekih proizvoda u inostranstvu niže od cena u zemlji proizvođača?

  Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umetnost pregovaranja’

  Prodaja proizvoda na inostranom tržištu po ceni koja je niža nego na domaćem tržištu odnosno na tržištu zemlje proizvođača naziva se damping.  Drugim rečima, to je situacija kada je cena u zemlji koja uvozi proizvod niža od cene u zemlji koja izvozi proizvod. Radi se o ceni koja ne samo da je niža od tržišne cene u zemlji proizvođača, već o ceni koja je čak niža i od troškova proizvodnje samog proizvoda.

  Pitate se kako? Kako se nekome isplati da prodaje proizvode po ceni koja je niža od troškova proizvodnje!? Naime, razlozi za damping su različiti a neki od njih su na primer potiskivanje konkurencije, osvajanje tržišta, proširenje obima prodaje, prodaja viškova proizvoda nastalih usled asimetrije poslovnih ciklusa, itd.  U velikom broju slučajeva, radi se o firmama koje imaju velike novčane zalihe, povoljne kredite, ogromnu dobit na drugom tržištu koji kasnije kompenzuju, itd. Međutim, neretko se firme svesno odriču profita sa kratkoročnog aspekta jer znaju da će sve nadoknaditi kada steknu monopol i povećaju prodaju i cene a samim tim i profit.

  Sa aspekta potrošača, prodaja po dampinškim cenama je dobra, ali sa aspekta proizvođača iz zemalja u kojima se primenjuju navedene cene nije, jer dolazi do smanjuja proizvodnje. Sa druge strane, domaći proizvođači imaju nelojalnu konkurenciju jer inostrana firma ostvaruje veći obim prodaje a samim tim i veći profit. Potrošačima je u početku dobro jer kupuju proizvod po nižoj ceni, međutim nakon nekog vremena kompanija izvoznica potiskuje domaću konkurenciju i stiče prevlast na tržištu. A kada konkurencija nestane, cena se diže.

  Iz tog razloga, zemlje neretko preduzimaju mere protiv prodaje po dampinškim cenama u smislu uvođenja tzv. antidampinških zakona koji ne dozvoljavaju inostranim firmama da proizvode prodaju po cenama koje su niže od cena na njihovom tržištu. U suprotnom se uvode protekcionističke mere iako mnogi smatraju da je liberalistička spoljnotrgovinska politika efikasnija od protekcionističke.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE