Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Zašto sam volela da radim sa Stivom Džobsom, iako me je otpustio 5 puta“

  Endi Kaningam (Andy Cunningham) pomogla je da se pokrene Eplov (Apple) originalni Mekintoš (Macintosh). Osnivačica je i predsednica marketinško-konsultantske kompanije „Cunningham Collective“ i autorka knjige „Get to Aha!: Discover Your Positioning DNA and Dominate Your Competition“.

  Evo šta je rekla za Business Insider o radu sa velikim Stivom Džobsom:

  „Prvi put kada me je Stiv Džobs otpustio, to je bilo jedno veoma traumatično iskustvo jer sam mislila da će to biti poslednji put da radim sa njim. Pozvao me je u svoju kancelariju, ili u konferens, ne mogu tačno da se setim, njegov finansijski direktor je sedeo tamo. Džobs me je pogledao i rekao: „Prekinuću ugovor sa tobom. Mislim da je to što radiš strašno loše, prestaćemo odmah da radimo, dakle to je to, otpuštena si.“

  Naravno da me je to veoma povredilo, bila sam emotivna. Tada sam bila jako mlada. Nisam plakala, ali sam bila na ivici suza, nisam ni znala šta da radim, zato sam rekla: „U redu, znate da mi dugujete 35.000 dolara i da…“, međutim on me je prekinuo – „Neću ti platiti zato što tvoj rad nije bio vredan toga.“ Samo sam izašla iz te prostorije i pozvala svog mentora Regisa Mekenu (Regis McKenna) i rekao mi je da moram da budem korak ispred njega, moram da imam nešto zbog čega bi me isplatio. Rekla sam da nemam ništa, a on je rekao „Imaš veze sa biznis medijima,“ na šta sam ja odgovorila: „O, shvatam.

  Zato sam se vratila i prekinula sastanak koji je imao sa finansijskim direktorom. Rekla sam mu „Stiv, duguješ mi 35.000 dolara. Potreban mi je taj novac. Imam startap kompaniju, započinjem svoj biznis. Moram da platim i volela bih da mi daš ček koji mi duguješ.“ Odgovorio je da neće to da uradi. Rekla sam mu da mora, pitao je – Zašto?

  I tada sam rekla: „Pa, kao što znaš Stiv, dobijam oko 30-40 poziva nedeljno od pres službi biznis medija, sa kojima smo uspostavili saradnju tokom proteklih godina. Stalno me pitaju kakav si kao kolega, i trenutno im govorim neke lepe stvari.“ Odmah mi je napisao ček i zaposlio me opet.

  Stiv se često ljutio na sve sa kojima je radio. Bio je veoma nestrpljiv. Imao je jasnu viziju toga šta bi trebalo svako od nas da uradi, i, ako niste bili dovoljno brzi ili niste radili kako je zamišljao, odmah se ljutio. Bacao je stvari na ljude, ništa teško, bacao je papir, vikao, psovao, kritikovao njihovo odevanje.

  Za neke je ovo bio podstrek da budu još bolji, da se još više trude… Za druge je to bilo fatalno, totalno bi ih uništilo. Na sreću po mene, spadala sam u prvu grupu. I sada sam mu zahvalna za iskustvo koje mi je dao. Sada sam mnogo bolja u poslu, a to ne bi bilo tako da nije bilo njega.“

  Izvor: BIZLife/Business Insider

  Foto: BusinessInsider video/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE