Zašto je važno da kafu pijemo isključivo ujutro?

Nova studija otkriva da osobe koje piju kafu ujutru imaju manji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima i niži ukupan rizik od smrtnosti, u poređenju sa onima koji piju kafu tokom celog dana. Ipak, istraživači nisu uspeli da potvrde da je kafa jedini uzrok ovih rezultata, navodi se u Studiji objavljenoj u časopisu European Heart Journal.

Dr Lu Či, direktor Centra za istraživanje gojaznosti na Univerzitetu Tulane i vodeći autor studije, istakao je da je potrebno dodatno istražiti zašto je jutarnje ispijanje kafe povezano s manjim rizikom. Kao moguće objašnjenje navodi da konzumacija kafe kasnije tokom dana može poremetiti biološki sat osobe.

„Ova studija ne objašnjava zašto jutarnje konzumiranje kafe smanjuje rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima,“ rekao je dr Či. „Jedna od mogućnosti je da ispijanje kafe popodne ili uveče remeti cirkadijalne ritmove i nivo hormona poput melatonina, što može uticati na faktore rizika poput upale i krvnog pritiska.“

Photo: Freepik/gpointstudio

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 40.725 odraslih osoba koje su učestvovale u Nacionalnoj anketi o zdravlju i ishrani u Sjedinjenim Državama između 1999. i 2018. godine. Učesnici su odgovarali na pitanja o tome koliko i kada piju kafu?

„S obzirom na poznate efekte kofeina na organizam, želeli smo da istražimo da li vreme konzumacije kafe ima uticaja na zdravlje srca,“ objasnio je dr Či. Prethodna istraživanja su pokazala da umerena konzumacija kafe može imati povoljan efekat na zdravlje, ali ovo je prvo istraživanje koje se bavi vremenskim obrascima konzumacije i njihovim uticajem na zdravlje.

Rezultati su pokazali da 36% učesnika preferira kafu ujutru, dok 14% pije kafu tokom celog dana. Učesnici su praćeni skoro deset godina, a tokom tog perioda zabeleženo je 4.295 smrtnih slučajeva, od kojih je 1.268 bilo povezano sa kardiovaskularnim bolestima.

Statistika pokazuje da su jutarnji konzumenti kafe imali 16% manji rizik od smrti u poređenju sa onima koji nisu pili kafu i čak 31% manji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima. S druge strane, oni koji su pili kafu tokom celog dana nisu pokazali značajno smanjenje rizika u poređenju sa osobama koje nisu konzumirale kafu.

„Naši podaci sugerišu da je jutarnja konzumacija kafe povezana sa značajno manjim rizikom od smrtnosti u poređenju sa konzumacijom kafe tokom celog dana,“ zaključuju istraživači. Količina konzumirane kafe takođe je igrala ulogu – veća količina kafe bila je povezana sa manjim rizikom od smrti, ali samo kod onih koji su pili kafu ujutru.

Photo: Freepik/drobotdean

U uvodnom komentaru studiji, profesor Tomas Lušer iz bolnica Royal Brompton i Harefield u Londonu, postavlja pitanje: „Zašto vreme dana ima značaj?“

„Ujutru je simpatički nervni sistem najaktivniji, jer se telo priprema za buđenje i dnevne aktivnosti. Ovaj efekat opada tokom dana i najniži je tokom noći. Moguće je da konzumacija kafe kasnije tokom dana remeti naš biološki sat u vreme kada bi telo trebalo da se priprema za odmor,“ objašnjava profesor. On dodaje da kafa može uticati na melatonin, hormon koji reguliše san, što bi moglo objasniti poremećaje sna kod ljudi koji piju kafu tokom celog dana.

Istraživači su takođe primetili da osobe koje piju kafu ujutru češće konzumiraju i druga pića s kofeinom, poput čaja i gaziranih sokova, ali piju manje ukupne količine kafe, u poređenju sa onima koji je piju tokom celog dana.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife/B.D.

Foto: Freepik/stanislav71

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE