Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto je NLB “zagrizla” za Komercijalnu banku?

  Prema informacija medija, najveći slovenački zajmodavac Nova Ljubljanska banka (NLB) na tenderu za kupovinu srpske Komercijalne banke dao je najbolju neobavezujuću ponudu

  NLB je ponudila 450 miliona evra za sticanje 83,23 odsto udela u Komercijalnoj banci u vlasništvu srpske vlade, odnosno oko 80 procenata knjigovodstvene vrednosti deonica.

  Srpska AIK banka i Rajfajzen banka, prema pisanju medija, takođe su na tenderu dale neobavezujuće ponude nudeći 430, odnosno 390 miliona evra, a prema medijima, to je učinio i fond Apolo.

  Zašto je Nova ljubljanska banka „zagrizla“ za Komercijalnu banku otkrivaju reči predsednika Uprave ove banke Blaža Brodnjaka.

  On je nedavno u intervjuu Slovenačkoj novinskoj agenciji kazao da Nova ljubljanska banka (NLB) nastoji da ojača svoju ulogu ključnog regionalnog igrača, uključujući i preuzimanja.

  „Srbija je prioritet u potencijalnim preuzimanjima budući da je tržišni udeo NLB-a tamo ispod 2 odsto, ali neće biti donesene ad hoc odluke“, kazao je Brodnjak

  On je napomenuo i da će na kraju godine biti ukinuta ograničenja u preuzimanjima, koja su banci bila nametnuta dok je bila u državnom vlasništvu.

  Eventualnim preuzimanjem Komercijalne banke Nova ljubljanska banka, za koju Brodnjak kaže da je jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije, pojačala bi uticaj u celom regionu jer bi u paketu preuzela i podružnice srpske banke u drugim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

  Izvor: Indikator.ba

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE