Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fenomen NEGATIVNIH KAMATA: Danci idu KORAK DALJE

  Fenomen negativnih kamata, od centralnih do komercijalnih banaka, postaje sve „nezgodniji“, a negativne kamate na depozite u Evropi među prvima testiraju Švajcarci i Danci.

  Uz to, druga najveća komercijalna banka u Danskoj ovih dana je dodatno pooštrila poslovanje, pa negativnu kamatu na depozite od 0,6 posto ne naplaćuje više samo štedišama koji imaju više od milion evra na računu, nego i onima koji imaju više od 100.000 evra štednje.

  Glavni izvršni direktor Jyske Bank Anders Dam, tim povodom je rekao kako su bili primorani na taj potez jer je danska centralna banka povećala negativne kamate na bankarske depozite (na tzv. višak bankarskih rezervi) na minus 0,75 posto.

  „Sada gubimo još više novca na tim depozitima“, rekao je Dam obrazlažući zašto su proširili depozitnu bazu s negativnim kamatama.

  Nije isključena mogućnost da se u bližoj budućnosti, zavisno od politike danske centralne banke, takvo proširivanje nastavi i na druge štediše.

  Danska kruna vezana je za evro, pa i njihov monetarni i bankarski sistem odražava sve što se događa u evrozoni, odnosno politiku Evropske centralne banke.

  A budući da je ECB nedavno kamatnu stopu na višak rezervi koji banke drže kod ECB, koja je do sada bila minus 0,4 posto, spustila na minus 0,5 posto, to se neizbežno odrazilo i na Dansku.

  Banke, naime, plaćaju penale ako imaju višak iznad obaveznih rezervi koji nisu plasirale i ti penali sada su još veći. Tako se potiču da pronađu projekte za svoje plasmane.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE