Zašto akcije Bionteka i Moderne beleže velike gubitke?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  moderna

  Zašto akcije Bionteka i Moderne beleže velike gubitke?

  Proizvođači vakcina najavljuju nove vakcine koja će biti prilagođene mutacijama koronavirusa, pa čak i kombinovane vakcine za kovid-19 i grip. Ipak, čini se da tržišta ne smatraju da su perspektive kompanija poput Bionteka ili Moderne sjajne. Upravo suprotno.

  Vlasnici deonica tih kompanija u posljednjih mesec dana prolaze kroz noćnu moru strmoglavog pada cjene njihovih hartija od vrihednosti. Činjenice da vakcine ne garantuju dugoročni imunitet, te ne štite od prenošenja zaraze, ali su i dalje dovoljno dobre kad je u pitanju sprečavanje teških ishoda bolesti, izgleda da investitorima ne ulivaju poverenje u rast budućih prihoda proizvođača vakcina, piše Jutarnji list.

  Tako su, na primer, deonice nemačkog Bionteka samo danas pale 11,5 odsto, dok su unazad godinu dana u minusu od 41,08 odsto. U avgustu 2021. cena jedne deonice Bionteka dostigla  je 464 dolara, a juče se trgovala za 151 dolar.

  U doba dok su cene deonica Bionteka bile visoko, nemačka biotehnološka kompanija koju su u Majncu pokrenuli naučnici turskog porekla, bila je glorifikovana zbog primene mRNA tehnologije u dizajnu vakcina za kovid-19 kao da su skupa sa svojim partnerom, Fajzerom, spasioci sveta, što se reflektovalo i na raspoloženje investitora. Berze više ne dele tu euforiju.

  Deonice Fajzera u blažem padu

  Nešto manje bolno razdoblje u poslednja tri meseca imali su deoničari Fajzera, za koji se i dalje može reći da je dobro profitirao po pitanju tržišne kapitalizacije tokom pandemije. Fajzerove deonice takođe su u trendu pada, ali ipak blažem.

  Može se pretpostaviti kako pad amortizuje činjenica da se radi o mnogo većoj farmaceutskoj kompaniji sa širokim spektrom proizvoda, a koja je u međuvremenu izašla i s informacijama o vrlo delotvornom leku za kovid-19 pod imenom pakslovid, tako da im budućnost ne zavisi toliko od mRNA vakcina.

  Moderna se bazirala na delotvornoj vakcini za Covid-19

  Sa druge strane, Moderna je pak kompanija koja je veći deo poslovnog uzleta i planova tokom pandemije bazirala na vrlo delotvornoj vakcini za kovida-19. Popularnost njihove vakcine, a za koju se neko vreme smatralo da je čak zaustavlja i širenje zaraze, u jednom je trenutku bila tolika da im je cena deonice dosegla oko 460 dolara.

  Bio je to takođe avgust 2021. godine, kada je i Biontek dostizao vrhunce tržišne kapitalizacije. No, danas je cena deonica Moderne na 150 dolara ili 3 puta manje nego što je bila na vrhuncu. Ako se trend pada cene deonica Moderne ne nastavi, kompanija bi ipak mogla biti zadovoljna onim što su postigli, jer su još krajem 2020. godine imali cenu deonice ispod 70 dolara, to jest, dva puta manje nego danas.

  Teško je proceniti u kojoj je meri pad cena deonica Bionteka i Moderne deo šireg trenda pada na deoničkom tržištu u segmentu high tech i uopšteno inovativnih kompanija. U tom segmentu valuacije su došle ekstremno visoko tokom pandemije pa sada dolazi do ispumpavanja.

  Jedan od najboljih primera žrtava trenda u kojem je bilo moderno kladiti se na inovativnost kompanija jeste Ark Invest fond koji je osnovala agresivna investitorka Keti Vud.

  Slavili su je tokom pandemije jer je ulagala u DNK tehnologiju, robotiku, veštačku inteligenciju, automatizaciju, ali uz snažni pad deonica Zuma i Tesle, kao i pad Koinbejs globala, strmoglavila se i vrednosti Ark inovejšen ETF fonda – samo od početka ove godine u minusu su od 27 posto, a vrede upola manje nego pre godinu dana, kada su bili na vrhuncu. Sada Keti Vud apeluje na investitore da gledaju „dalje od tržišne volatilnosti“, te da shvate kako je „inovativnost na rasprodaji“.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE