Zaštitom velškog viskija povećan „kredibilitet“ ovog pića
Davanje zaštite velškom single malt viskiju povećalo je „kredibilitet“ pića, rekao je predsednik jedne od vodećih destilerija u Velsu. Najdžel Šort iz destilerije Penderyn rekao je da je piće „stvarno svetske klase“ i da je zaštićeni status, obezbeđen prošle godine, to potvrdio.
Single malt je jedan od 20 velških proizvoda kojima se daje status zaštićene geografske oznake (PGI). Velška jagnjetina, praziluk i sir Caerphilly takođe imaju koristi od statusa PGI da bi se garantovala i promovisala njihova autentičnost.
Status PGI se koristi za zaštitu i promociju proizvoda iz određenog regiona ili zemlje.
Trebalo je tri godine da velški viski dobije svoju zaštitu, što je uključivalo reviziju koja je potvrdila da je single malt napravljen u Velsu.
Viski – proizvodnja i izvoz
Kompanija ima sedište u Nacionalnom parku Bannau Brycheiniog, poznatom i kao Brecon Beacons, sa još dve destilerije u Landudnu i Svonziju.
Proizvodnja velškog viskija je manja od škotskog tržišta, koje vredi skoro 6 milijardi funti za ekonomiju Velike Britanije. Usporavanje prodaje luksuzne robe je nedavno pogodilo industriju, a Penderin se nada da status PGI može da doprinese njegovoj privlačnosti.
„Trenutno izvozimo u oko 40 zemalja, a veća tržišta su SAD, Francuska, Nemačka. Mislim da je kredibilitet, prošle godine i dobijanje PGI samo pomogao u tome, jer nam je dao status ekvivalentan škotskom ili irskom viskiju. Koja velška hrana ima zaštitu PGI?“, istakao je Šort.
Među ostalim proizvodima velške hrane i pića sa zaštićenim statusom su:
- velški praziluk
- dagnje iz Konvija
- Šljiva iz Denbigha
- Morska so sa ostrva Anglsi
- Velška jagnjetina i govedina
Na farmi Glinhinud u Keredigionu, porodično preduzeće proizvodi dva proizvoda koji imaju koristi od statusa PGI. Destilerija Da Mhile proizvodi single malt viski, dok je „Caws Teifi“ jedan od tri proizvođača sira Caerphilly koji su dobili zaštitu.
„Mislim da je zaista sjajno kada pokušavate da održite određene proizvode u životu, jer je tako lako pratiti trendove“, rekao je Rob Sevidž-Onstveder.
Njegovi roditelji su osnovali „Caws Teifi“ početkom 1980-ih i to je najstariji proizvođač sira u Velsu. Caerphilly sir je dobio ime po gradu u kojem se prodavao, ali se tradicionalno pravio na farmama širom Velsa.
Receptura sira
Zaštita od kopije je takođe važan način očuvanja metoda i recepata za proizvodnju sira u Velsu, otrkio je Sevidž-Onstveder.
„U Francuskoj, PGI čini ogromnu razliku. Postoji toliko mnogo sorti sira koje su opstale zahvaljujući zaštiti koja je dodeljena određenim sirevima iz određenih regiona, i mislim da PGI može da učini isto u Velsu,“ rekao je.
Caerphilly je prvobitno dobio status 2018.
„Caws Teifi“ je podvrgnut reviziji kako bi bili sigurni da prave sir u skladu sa specifikacijom, a mleko mora da bude iz Velsa, naveo je Sevidž-Onstveder.
„Postoji mnogo drugih pokazatelja i faktora kojih moramo da se pridržavamo u našem receptu, i u krajnjem proizvodu, što je odlično“, zaključio je on.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife
Foto: Freepik, Unsplash