Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaštitnik građana: Izostali rezultati zakona o ozakonjenju

  Zaštitnik građana Srbije danas je ocenio da su izostali željeni rezultati primene Zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, koji je usvojen pre godinu dana.

  „Postupak ozakonjenja objekata koji je imao za cilj uvođenje bespravnih objekata u legalne tokove i sprečavanje dalje bespravne gradnje od početka se odvijao na štetu građana, javnog interesa i budžeta Republike Srbije“, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

  Kako je ukazano, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije blagovremeno obezbedilo neophodne kadrovske, finansijske i tehničke uslove kako bi lokalne samouprave okončale popis i evidentiranje nezakonito izgrađenih objekata u zakonskom roku.

  Dodaje se da je i objavljivanje satelitskog snimka teritorije Srbije za 2015. godinu, koji opredeljuje da li objekat može biti predmet ozakonjenja kasnilo osam meseci od propisanog roka.

  „Na objavljenom satelitskom snimku, suprotno zakonu, vidljivi su objekti koji su građeni i tokom 2016. godine, čime su stvoreni uslovi za nezakonito ozakonjenje objekata građenih nakon stupanja tog zakona na snagu“, naveo je zaštitnik građana.

  On je podsetio da je o uočenim nedostacima i obavezi njihovog otklanjanja u decembru prošle godine upućena preporuka o koju su se odlušili Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i pojedine lokalne samouprave.

  „Jedino doslednim sprovođenjem zakona i jednakim postupanjem prema svim građanima može se ostvariti puno poštovanje i ostvarivanje prava građana, pa i prava na mirno uživanje imovine“, navodi se u saopštenju zaštitnika građana i pozivaju nadležni da preduzmu mere kako bi se postupak ozakonjenja sproveo u skladu sa proklamovanim ciljem, a dugogodišnja praksa bespravne gradnja okončala.

  Vršilac funkcije zaštitnika građana Srbije od februara ove godine je Miloš Janković, nakon što je Saša Janković zbog kandidature za presednika Srbije podneo ostavku na tu funkciju.

  Izvor: Beta

  Foto: FreeImages

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE