Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrana, povrće

    Zaštita od kancera: EK smanjuje aditive u hrani

    Kako bi zaštitili potrošače od potencijalno kancerogenih supstanci u hrani, Evropska komisija je usvojila pravila o smanjenoj granici za upotrebu nitrita i nitrata kao aditiva u hrani.

    Razlog donošenja ovakve odluke je zaštita od patogenih bakterija kao što su listerija, salmonela ili klostridija, a zasnovana su na strogoj naučnoj proceni Evropske agencije za bezbednost hrane EFSA.

    „Naši građani očekuju da imaju bezbednu hranu i to je uvek bio kamen temeljac mog mandata“, rekla je komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides.

    Ona je dodala da je postavljanjem novih ograničenja za nitrite i nitratne aditive u hrani preduzet još jedan korak i akcija u okviru Evropskog plana za borbu protiv raka.

    Komesarka je pozvala prehrambenu industriju da brzo primeni naučno zasnovana pravila i gde god je to moguće, „da ih dodatno smanji kako bi zaštitila zdravlje građana“.

    Nova stroža ograničenja uzimaju u obzir raznolikost proizvoda i uslova njihove proizvodnje širom EU. Oni daju jasan signal industriji i manjim proizvođačima da je vreme da se pozabave izazovima koje predstavlja prisustvo nitrita i nitrata u hrani širom EU i duž celog lanca ishrane.

    Proizvođačima je dat rok od dve godine da se prilagode ovim novim pravilima.

    Izvor: Politika

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE