Hrana, povrće

Zaštita od kancera: EK smanjuje aditive u hrani

Kako bi zaštitili potrošače od potencijalno kancerogenih supstanci u hrani, Evropska komisija je usvojila pravila o smanjenoj granici za upotrebu nitrita i nitrata kao aditiva u hrani.

Razlog donošenja ovakve odluke je zaštita od patogenih bakterija kao što su listerija, salmonela ili klostridija, a zasnovana su na strogoj naučnoj proceni Evropske agencije za bezbednost hrane EFSA.

„Naši građani očekuju da imaju bezbednu hranu i to je uvek bio kamen temeljac mog mandata“, rekla je komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides.

Ona je dodala da je postavljanjem novih ograničenja za nitrite i nitratne aditive u hrani preduzet još jedan korak i akcija u okviru Evropskog plana za borbu protiv raka.

Komesarka je pozvala prehrambenu industriju da brzo primeni naučno zasnovana pravila i gde god je to moguće, „da ih dodatno smanji kako bi zaštitila zdravlje građana“.

Nova stroža ograničenja uzimaju u obzir raznolikost proizvoda i uslova njihove proizvodnje širom EU. Oni daju jasan signal industriji i manjim proizvođačima da je vreme da se pozabave izazovima koje predstavlja prisustvo nitrita i nitrata u hrani širom EU i duž celog lanca ishrane.

Proizvođačima je dat rok od dve godine da se prilagode ovim novim pravilima.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE