Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Starbucks

  Zaposleni u Starbaksu štrajkuju širom SAD: „Ne tretiraju nas kao ljudska bića“

  Radnici na više od 100 sindikalnih lokacija Starbaksa (Starbucks) u SAD-u štrajkovali su danas, i to na jedan od najvećih prodajnih dana lanca u godini.

  Kako bi proslavio prazničnu sezonu, Starbaks svake godine poklanja crvene čaše za višekratnu upotrebu sa logotipom kompanije uz svaku kupovinu. Poklon na „Dan Crvene čaše“ lanca kafea postao je obavezan za kolekcionare, a ovogodišnji događaj obeležava 25. godišnjicu.

  Organizatori protesta su na 113 udarnih lokacija planirali štrajk još ranije, a ujedno su i podelili verziju crvene šolje sa Grinčevom rukom koja drži ornament sa logom sindikata Starbaksa. Očekuje se da će ovaj potez uticati na rad prodavnice bar deo dana.

  Starbucks

  The Starbucks logo (AP Photo/Gene J. Puskar, File)

  To je najveća kolektivna akcija koju je „Starbucks Workers United“ preduzeo do sada u svojoj organizaciji. Sindikat je rekao da štrajk ima za cilj da skrene pažnju na navodno razbijanje sindikata kompanije i odbijanje da se pošteno pregovara o ugovorima. Starbaks je negirao sve optužbe o nepoštenoj radnoj praksi.

  Tokom proteklih 12 meseci, radnici na otprilike 260 lokacija u vlasništvu kompanije Starbaks glasalo je za sindikalno udruživanje u okviru „Workers United-a“, podružnice Međunarodne unije zaposlenih u uslugama. To je mali deo od skoro 9.000 lokacija lanca kojima upravlja kompanija u Sjedinjenim Državama, ali sindikalni pritisak je izazvao potres i inspirisao slične akcije radnika u „Trader Joe’s“ i „Chipotle Mekican Grill -u“.

  Broj novih kafea koji su zainteresovani da se pridruže sindikatu je usporen poslednjih meseci, ali ako bi došlo do masovnijeg priključivanja, to bi moglo dati podsticaj pokretu.

  Starbucks

  People chant and hold signs in front of a Starbucks in New York, Thursday, Nov. 17, 2022. Starbucks workers at more than 100 U.S. stores say they’re going on strike Thursday in what would be the largest labor action since a campaign to unionize the company’s stores began late last year. (AP Photo/Seth Wenig)

  Krajem septembra, Starbaks je poslao pisma na više od 200 lokacija u kojima je rekao da je spreman da započne pregovore o ugovoru. Ali „Starbucks Workers United“ tvrdi da kompanija nije pregovarala sa dobrom namerom.

  „Ne tretiraju nas kao ljudska bića“

  Majkl Miler, barista u prodavnici Starbaksa u Ilinoisu, koja je učlanjena u sindikat u aprilu 2022. godine, izrazio je zabrinutost zbog toga kako je Starbaks pristupio pregovaranju sa sindikatom.

  „Ne tretiraju nas kao ljudska bića. Ne tretiraju nas kao jednake. Vole da nas nazivaju partnerima, ali tretiraju nas kao sve drugo. Oni čine sve što je u njihovoj moći da ne moraju da se cenjkaju sa nama“, rekao je Miler. „To govorim iz svog ličnog iskustva. Lično sam bio na pregovaračkim sesijama. Ne žele da razgovaraju sa nama.”

  Radnici su uložili više pritužbi na Starbaksove advokate koji su se pojavili na pregovaračkim sesijama, a zatim otišli ​​pre nego što je bilo kakvo pregovaranje moglo da počne.

  Pregovori između dve strane su brzo prekinuti zbog neslaganja oko toga da li članovi sindikata mogu da se pridruže pregovorima preko Zoom-a. Predstavnici Starbaksa napustili su sastanke nekoliko minuta nakon njihovog početka, insistirajući samo na pregovorima licem u lice, pozivajući se na savezne propise.

  „Emitovanje ili snimanje ovih sastanaka je duboko zabrinjavajuće i podriva interese naših partnera“, rekao je Starbaks na svom blogu.

  Starbucks

  Starbucks

  Kompanija je podnela 22 žalbe vezane za pregovore sa Nacionalnim odborom za radne odnose. U utorak je savezni odbor za rad podneo zahtev za zabranu, tražeći da sud naredi kompaniji da prestane da otpušta radnike širom zemlje, piše CNBC.

  Stručnjaci za radno pravo izrazili su zabrinutost zbog Starbaksove taktike i ponašanja u obezbeđivanju prvog sindikalnog ugovora, kao i zbog neadekvatnosti važećeg zakona o radu, koji je slab, zastareo i ne pruža adekvatnu podršku za obezbeđenje prvog sindikalnog ugovora.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE