Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Započeo u NIS-u, doktorirao na Kembridžu, a sada karijeru gradi na Univerzitetu u Oksfordu

  Predstavljamo fizičara Milana Krstajića

  Mladi obrazovani ljudi sigurno su među najboljim ambasadorima naše zemlje u inostranstvu. Sve češće čujemo ili čitamo priče o našim uspešnim ljudima koji svojim znanjem i umećem grade uspešne karijere u prestižnim svetskim centrima.

  Jedan od njih je i mladi fizičar Milan Krstajić, koji je na Univerzitetu u Kembridžu odbranio doktorsku tezu iz oblasti eksperimentalne atomske i optičke fizike. Krstajić je poseban i po tome što, pored toga što je doktorirao na Kembridžu, radi u Departmanu za fiziku drugog prestižnog britanskog univerziteta – Oksforda.

  Na Kembridž uz pomoć NIS-a

  Njegova ljubav prema fizici započela je još u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, koju je sa uspehom završio 2013. godine. Iste godine ostvario je još jedan zapažen rezultat – osvojio je prvo mesto na Srpskoj fizičkoj olimpijadi. Nakon toga, odlučio je da se prijavi na studije prirodnih nauka na Univerzitetu u Kembridžu.

  Za ostvarenje ambicioznih planova Milanu je bila potrebna određena podrška. Između ostalog, dobio ju je u vidu stipendije kompanije NIS.

  „Izuzetno mi je značila podrška NIS-a na karijernom putu, kao i program ’Energija znanja’ u vidu stipendije tokom osnovnih studija. To mi je omogućilo da se potpuno fokusiram na učenje i napredovanje, te da se nađem u odličnoj poziciji pred dalje karijerne korake”, naveo je Milan u ispovesti za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

  Zašto mu je praksa u NIS-u bila značajna?

  Od velikog značaja bila mu je i praksa koju je mogao da obavi u ovoj naftnoj kompaniji.

  „U Naučno-tehnološkom centru NIS-a dobio sam priliku da primenim, a i unapredim svoje znanje iz programiranja i fizičkog modeliranja i doprinesem razvijanju skripata za obradu podataka petrofizičkih merenja iz naftnih i gasnih bušotina. Bio je to izazovan zadatak”, navodi ovaj mladi naučnik.

  Iako mnogi učenici navode fiziku kao kamen spoticanja, za Milana Krstajića znanja iz ove naučne oblasti važna su i primenjiva u svakodnevnom životu. Od kinetike u saobraćaju (srednja brzina, štedljiva vožnja), termodinamike u domaćinstvu (efikasno grejanje, strujanje vazduha) do primene opšte naučne skepse pri susretu sa raznim pseudonaučnim proizvodima – fizika nam svuda može pomoći. Ono na šta naš mladi naučnik naročito stavlja akcenat jeste činjenica da se moderna fizika zasniva na vekovima naučnog rada i otkrića i da je učenju donekle neophodno pristupiti hronološki.

  Na čemu trenutno radi Milan?

  Milan je trenutno angažovan na eksperimentalnom projektu koji se fokusira na kvantne gasove, odnosno na sisteme sa velikim brojem čestica u kojima kvantna mehanika igra ključnu ulogu. Kaže da je naučni rad veoma bitan, jer od današnjih istraživanja zavisi naša budućnost.

  „Čovečanstvo je front znanja pomerilo toliko daleko da su veliki proboji koje učine pojedinci sada veoma retki. Stvarnost je da hiljade naučnih timova radi na pojedinačnim aspektima velikih problema i inkrementalno pomera granicu našeg znanja i razumevanja prirode, a interesovanje u medijima za to nije veliko”, zaključio je mladi fizičar i dodao da ga to neće zaustaviti u nameri da, kao mlada nada fizike, pruži svoj pun doprinos razvoju i popularizaciji ove nauke. Njegov dalji rad biće ujedno i najbolji način da nastavi da predstavlja svoju zemlju u prestižnim međunarodnim institucijama

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE