Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  pks

  „Zapadni Balkan dobar hab za nove tehnologije, očekuju se nove američke investicije“

  Američki privrednici borave u Beogradu u sklopu prve trgovinske misije američke vlade u Srbiji. A da li se mogu očekivati nove američke investicije i o čemu će se sve razgovarati?

  Posle razgovora sa predsednikom i premijerkom, predstavnici kompanija iz SAD će u Privrednoj komori Srbije imati priliku i za konkretne dogovore sa privrednicima iz Srbije, ali i država regiona.

  Region je postao interesantan za američku privredu, mogu se očekivati nove investicije, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  On je za RTS da se danas u Beogradu održava najveće do sada regionalno okupljanje kompanija iz SAD i celog regiona Zapadnog Balkana.

  U Privrednoj komori Srbije biće, kako kaže, više od 180 kompanija.

  „Već je zakazano 270 specijalnih sastanaka sa konkretnim temama između kompanija iz SAD i celog regiona. Danas ćemo biti domaćini i kompanijama iz SAD, ali i iz Beograda, Novog Sada, Skoplja, Prištine, Peći, Sarajeva, Banjaluke, Tirane“, rekao je Čadež.

  Neke kompanije prvi put u Srbiji neke već posluju i žele dalje da investiraju

  Napominje da američki privrednici borave u Srbiji u sklopu prve misije koju je organizovala vlada SAD, te da među njima ima velikih kompanija poput Amazona.

  „Neke od njih po prvi put dolaze, neke su već tu, poput NCR, i žele dalje da investiraju“, rekao je Čadež.

  Ističe da je ovaj region dobar hab za nove tehnologije i investicije bazirane na znanju i inovacijama.

  „Kad pogledamo razmenu robe, imamo dosta potencijala, iako izvoz u SAD i te kako raste. Kada pogledamo usluge, SAD su naše prvo izvozno tržište, a najveći deo su softveri i IT usluge“, kaže Čadež.

  Očekuje da ove godine izvoz bude mnogo veći, jer je, kako kaže, među aktuelnim investicijama u Srbiji, kako stranih tako i domaćih – najviše onih u oblasti visokih tehnoloških inovacija.

  „Mogu se očekivati nove američke investicije“

  U sklopu ove misije, dodaje Čadež, mogu se očekivati nove investicije.

  Unapređenje ekonomskih odnosa sa SAD biće tema regionalne konferencije Zapadni Balkan i SAD koja se održava u Beogradu. Predstavnici privrednih komora Zapadnog Balkana predstaviće zajednički potencijal regiona.

  Konferencija se organizuje u okviru posete Srbiji i Crnoj Gori Trgovinske misije Vlade SAD koju čini i 26 američkih kompanija sa fokusom na informaciono komunikacione tehnologije, energetiku i čistu tehnologiju.

  Predsednik priznao greške zbog litijuma i najavio dolazak američkog proizvođača e-automobila

  Izvor: RTS

  Foto: PKS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE