Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zanati na izdisaju: Niko neće u majstore

  Na smeru za obućara u Beogradu upisan samo jedan učenik, a zidara, tesara i armirača više nema ni u ponudi za listu želja, kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

  Prema njegovim rečima, upisna politika ove školske godine donela je „frapantne i zabrinjavajuće“ podatke, koji ukazuju da se zanati u Srbiji polako gase.

  „Postavlja se pitanje celoj branši da li se na ovaj način ukida građevinski smer i to u trenutku kada se u našoj zemlji gradi kao nikad do sada? Da li to znači da ćemo u narednom periodu uvoziti radnu snagu građevinskog profila iz zemalja trećeg sveta poput Indije, Pakistana, Filipina, Malezije…?“, rekao je Antić.

  On podseća da su naši majstori građevinske struke bili najtraženiji kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

  „I smer dekorater zidnih površina (moler) je pred gašenjem, pa se postavlja pitanje ko će da kreči i radi dekoraciju zidova. Da li ćemo i za ovo uvoziti radnike?“, kazao je Antić i dodao da je za obućara upisan samo jedan učenik od 15 koliko je bilo predviđeno za upis u ovu školsku godinu.

  „Za galanteristu kože upisan je samo jedan učenik. Tehničar modelar kože nije upisan nijedan učenik. Tehničar dizajner kože samo devet učenika. Kad pogledamo ove brojke, vidimo da je čitav kožarski zanat u Beogradu upisalo svega 11 učenika. Postavlja se pitanje da li će već sledeće godine i ova škola biti ugašena“, upozorio je on.

  Naveo je da je i brodarstvo na izdisaju.

  „Smer brodomehaničar su ove godine u Beogradu upisala samo dva učenika. Brodo-mašinski tehničar svega tri učenika, građevinski tehničar za hidrogradnju samo dva učenika. Smer nautički tehničar je upisalo 22 učenika. Ukupno 29 učenika u čitavoj školi“, kaže Antić.

  Govoreći o poljoprivrednoj struci, Antić je rekao da i ta zanimanja u srednjem obrazovanju u potpunosti odumiru.

  „Na primer, smer poljoprivredni tehničar u školi u Barajevu upisalo je svega pet učenika, rukovodilac poljoprivredne mehanizacije samo jedan učenik. Ništa bolja je situacija i u drugim poljoprivrednim školama. Smerovi pekar i mesar takođe imaju deficit učenika, a u većini škola se upisalo po svega par učenika“, istakao je on.

  Dodao je da je i mašinstvo takođe deficitaran obrazovni profil.

  „Smer bravar i zavarivač je upisao izuzetno mali broj učenika, kao i druga zanimanja mašinskog smera poput industrijskog mehaničara i operatera mašinske obrade samo dva učenika“, zaključio je Antić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE