Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakuvalo se: Savet REM obustavio rad

  Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je odluku o obustavi rada te institucije, saopšteno je sajtu REM.

  Razlozi za takvu odluku su, kako se navodi, brojni, ali se ističe da su „kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM„.

  REM u saopštenju navodi kako je godinama unazad izložen pritiscima, kako se navodi, dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu.

  „Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S , pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu. Raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji pretnje postaju sve snažnije“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se i kako je na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM nacrtan kukasti krst.

  „Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona. Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija“, ocenjuje se u saopštenju.

  Savet REM na kraju svog saopštenja apeluje na sve političke činioce kojima je, kako se navodi, „boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije“.

  Članica Saveta REM sigurna da je probijen rok za dodelu pete frekvencije

   

  Izvor: 021

  Foto: Beta, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE