ZABRINJAVAJUĆ RAST: U maju u Amazoniji ISKRČENA površina Hong Konga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZABRINJAVAJUĆ RAST: U maju u Amazoniji ISKRČENA površina Hong Konga

  Na Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, koji se obeležava u više od 140 zemlje u svetu pod sloganom “Vreme je za prirodu” i odnosi se na biodiverzitet, stižu zabrinjavajuće vesti o krčenju šuma u brazilskoj Amazoniji.

  Preliminarni državnni podaci izazvali su zabrinutost da će predstojeća sušna sezona doneti još više krčenja šuma u brazilskom delu Amazonije od prošlogodišnjeg naleta seče.

  Područje iskrčeno šumom u maju, utvrđeno je na osnovu satelitskih snimaka, veće je za čak 41 odsto u poređenju sa istim mesecom 2020. godine, naveo je Državni institut za svemirska istraživanja.

  Maj je početak sušne sezone u Amazoniji, kada krčenje šuma naglo raste. Krčenje šuma je prošlog meseca dostiglo je 1.180 kvadratnih kilometara, što je malo više od ukupne površine Hong Konga.

  To je takođe treći mesec zaredom da je zabeležena rekordna deforestacija, a prvi put iznos iskrčene površine premašuje 1.000 kvadratnih kilometara.

  Greenpeace Brazil je upozorio da je Amazonija, jedan od najvećih svetskih rezervata biološke raznolikosti, izložena rizicima dan za danom.

  Vlada predsednika Žaira Bolsonara je pod pojačanim nadzorom i sumnjom u njena nedavna obećanja da će obuzdati krčenje šuma, a njeni službenici, uključujući i ministra zaštite životne sredine, pod istragom su zbog mogućeg olakšavanja izvoza nelegalno sečenog drveta.

  Odvojeno se istražuje da li je ministar zaštite životne sredine Rikardo Sales ometao zaplenu ilegalne drvne građe.

  “Klimatska opservatorija” – mreža neprofitnih organizacija za zaštitu životne sredine, upozorila je da podaci o seči u maju najavljuju zabrinjavajuću sušnu sezonu koja je najjača od početka juna do kraja avgusta.

  “Ako se trend nastavi u naredna dva meseca, krčenje šume 2021. godine moglo bi se završiti neviđenim rastom“, navodi se u saopštenju te grupe.

  Krčenje šuma prošle godine poraslo je na nivo neviđen od 2008. godine.

  Malo kiše u nekim delovima Amazonije od novembra do aprila pojačalo je izglede za uništavanje šume koja se seče, a zatim spaljuje da bi se očistilo zemljište uglavnom za pašu stoke.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE