Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposlenima na KiM ZABRANJENO da idu na odmore – naređenje „odozgo“

  Zaposlenima u institucijama Srbije na severu Kosova i Metohije  zabranjeno je da idu na godišnje odmore. Krajem ove radne nedelje, zaposleni su dobili „usmeno upozorenje“ od svojih nadređenih da ne mogu da koriste godišnji odmor u narednom periodu i kao razlog za to je „politička situacija“.

  Mnogi zaposleni su zbog toga morali da otkažu sve svoje planove, iako nigde nisu napismeno dobili rešenje, niti konkretan razlog zbog čega im je zabranjeno korišćenje odmora.

  Na odmore ne mogu da idu čak ni oni koji su već potpisali rešenje za korišćenje godišnjeg odmora.

  „Šefica mi je juče popodne rekla da je to naređenje ‘odozgo’ i da ne mogu da idem na odmor iako je trebalo da na odmoru budem od danas. Svi moji planovi su promenjeni a da ne pričam o ljudskim pravima koja se ovde vrlo otvoreno krše i na šta niko ne reaguje“, priča za naš portal jedna zaposlena.

  Oni koji su u trenutku izdavanja „naredbe“ već bili na odmoru, pozvani su da se u najkraćem mogućem roku sa istog vrate.

  U strahu da ne izgube posao

  Sagovornik Radija Slobodna Evropa, koji navodi da zbog straha da može ostati bez posla želi da ostane anoniman, rekao je da su svi iznenadjeni.

  „Na sastanku načelnika odeljenja sa glavnim sestrama bukvalno je rečeno da su godišnji odmori strogo zabranjeni. U slučaju da neko od resornih načelnika odobri svoje zaposlene (odmor), odmah će biti smenjen“, kaže drugi sagovornik RSE-a, takodje iz oblasti zdravstva.

  „Nemoćni smo“

  Radnici u drugim sektorima takodje su zatražili da ostanu anonimni, a navode da im je rečeno da je takva naredba Ministarstva prosvete Srbije.

  Direktor nam je juče rekao da nema odmora do daljnjeg i da smo dužni da se javimo na posao, bez obrazloženja. Kako se kaže, ovo je naredba Ministarstva prosvete (Srbije). Nemoćni smo, pomešani smo sa strahom, besom i gorčinom“, rekao je službenik iz obrazovnog sistema.

  Još jedan službenik u srpskom sistemu na Kosovu upitao je ko je to naredjenje izdao „da li je država dala; da li je proglašeno vanredno stanje“.

  „Ko nas sprečava da idemo na odmor i zašto?“

  „Ovo nije normalno. Tri godine se nismo nigde pomerili, ali sada smo zaustavljeni. Ko nas sprečava i zašto?“, pitao je službenik i dodao da su svi „zgroženi i ljuti“.

  „Od kada sam rodjen, kroz proteste, barikadama, ratišta… i moja deca imaju pravo na more, na radost, na leto. Ništa me više ne vezuje za ovo Kosovo. Zgadili su mi se“, rekao je.

  Vlada Kosova 29. juna uvela je Srbiji recipročne mere vezane za lična dokumenta, kao i odluku o preregistraciji automobila sa gradskim tablicama na Kosovu koju su izdale srpske vlasti na RKS.

  Izvor: BIZLife, RSE

  Foto: BIZlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE