Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zabrana zapošljavanja do kraja 2019. godine

  Vlada Srbije je odlučila da važenje Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru produži do kraja 2019. godine.

  U obrazloženju se navodi da su smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

  Vlada je usvojila i Predlog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim će se na jednom mestu objediniti sve naknade koje se plaćaju za korišćenje prirodnih bogatstava, dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi.

  Time se, kako su naveli, uspostavljaju jasna pravila u sistemu javnih prihoda, obezbeđuje optimalno korišćenja javnih dobara i privredi garantuje predvidivost troškova poslovanja.

  Na sednici Vlade usvojeni su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona na dohodak građana i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

  Prvim zakonom obezbeđuje se suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog rada u ugostiteljstvu i turizmu u objektima domaće radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima, za koje se procenjuje da je trećina u sivoj zoni, navodi se.

  Drugim zakonskim predlogom predviđa se smanjenje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti sa 1,5 na 0,75 odsto.

  Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, koji je takođe usvojen, stvara se pravni osnov Agenciji za bezbednost saobraćaja za izdavanjem kartice za tahografe druge generacije.

  Vlada je usvojila i izmene Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi izgradnje gasovoda „Južni tok“, čime se ubrzava postupak eksproprijacije i izdavanja dozvola potrebnih za sprovođenje tog projekta.

  Danas je usvojena i uredba kojom se povećava iznos za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, sa dosadašnjih 45.000 na 50.000 dinara.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mučenik

   Zaboravio je ovaj majmunski doktor plagijator Mali da je obećao povećanje penzija u oktobru 2018. godini za 8,8 do 13,3%, a nije povećana (još jedna laža sa zvaničnog mesta lažova), a šta lupeta sada taj nadri ministar pominjući tu brojku porasta penzije u 2019. Da nije bio van svesti ili pijana budala. Oni su do sada dali penzije "veće no ikada", a kako li će nazvati sledeće povećanje. Marsovsko?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE