Za Srbiju NEMA novih poglavlja, ministarka krivi EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za Srbiju NEMA novih poglavlja, ministarka krivi EU

  Članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera u pregovorima sa Srbijom u junu, što nije iznenadilo vlasti u Beogradu, konkretno, ministarku Jadranku Joksimović.

  Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS, da Beograd nije iznenađen odlukom Evropske Unije da ne otvori nijedno poglavlje, odnosno klaster sa Srbijom.

  Prema njenim rečima očigledno da ne samo da nije bilo spremnosti Evropske Unije da primeni novu metodologiju, već nije bilo ni političke volje.

  Ipak, kako kaže veruje da će na Međuvladinoj konferenciji, koja je zakazana za 22. jun biti osnažen naš reformski kurs.

  Za Srbiju je značajnija informacija da će 22. juna biti održana Međuvladina konferencija na vrlo visokom nivou, što je signal da nije prošlo neprimećeno sve ono što smo do sada uradili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima, rekla je ministarka Joksimović.

  Ministarka kaže da su neke zemlje uz to tvrdile da im je kasno stigao izveštaj Evropske komisije o vladavini prava, inače bi podržale otvaranje klastera. Drugi su rekli, kaže ona, da je dovoljno da se potvrdi nova metodologija, a neki su rekli da očekuju da se vidi još napretka.

  “Različitih razloga smo se naslušali, ovo je donekle bila očekivana odluka, ali i dalje smatram da je pogrešna. Mislim da je trebalo da se brže uđe u punu primenu nove metodologije. Srbija je mnogo uradila prethodnih meseci, osnažili smo reformski kurs i politički poveli ovaj proces”, ocenjuje Joksimovićeva.

  Samouverenost leži u rezultatima

  Moram da kažem, kaže ministarka, i zbog naših građana da nisu sve države bile protiv.

  “Francuska je podržala otvaranje klastera kao i Italija, Slovačka, Kipar, Grčka, Mađarska, Slovenija i Austrija. Oni koji su bili protiv imali su različitu argumentaciju ali idemo dalje i Međuvladina konferencija je odličan format”, smatra ministarka.

  Navodi da naša samouverenost leži u rezultatima. Znamo šta smo uradili, svi su to prepoznali, ali postoji neka vrsta političkih odluka koje imaju veze sa puno stvari.

  Govoreći o onome što je konkretno urađeno, gošća Jutarnjeg dnevnika je rekla da su primenjene preporuke iz prošle godine: Skupština je usvojila iniscijativu za promenu Ustava, usvojen je Zakon za sprečavanje korupcije, Zakon o poreklu imovine, a usvojen je i akcioni plan za medijske strategije.

  Inače, tokom 2020. godine Srbija po prvi put nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje.

  Izvor: RTS, agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE