Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za PRVO dete 300.000, za DRUGO 10.000 dinara mesečno do pete godine

  Za prvo dete roditelji će uskoro dobijati 300.000 dinara od države, a za drugo po deset hiljada mesečno u narednih pet godina.

  Da bi se to ostvarilo, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, u razgovoru za Politiku, najavljuje da će nakon donošenja Zakona o budžetu, na red doći set finansijskih zakona kako bi bio „popravljen” Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

  Kaže da je Vlada Srbije već usvojila odluku da se u naredne dve godine poveća jednokratna pomoć za prvo dete sa sadašnjih 100.000 na 300.000 dinara.

  Imajući u vidu činjenicu da najveći broj parova u Srbiji ima samo jedno dete, odlučili smo da za drugo dete dobijaju mesečno nadoknadu od 10.000 dinara do detetove pete godine života, u ovom trenutku je taj iznos predviđen samo do drugog rođendana, istakla je resorna ministarka za demografiju.

  Otvarajući strukovnu konferenciju naslovljenu „Prava deteta u Srbiji – gde smo sada i šta nam predstoji“, Slavica Đukić Dejanović je naglasila da je Srbija jedna od dvanaest zemalja koja je prepoznata kao država koja je ostvarila značajan napredak u zaštiti dece što žive i rade na ulici i gde se prati sprovođenje nacionalnih odredaba za sprečavanje zloupotreba dečjeg rada.

  Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina de Dominićis je podsetila na podatke o siromaštvu koje preti najmlađima, osvrnula se na nasilje među decom, koje je u porastu i pozvala nadležne da tu situaciju promene, rekavši da „model ponašanja odraslih mora da se promeni kako bi deca imala dobre uzore“.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE