Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beba

  Za prvo dete 100.000 dinara

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđaju pravičniju raspodelu socijalnih davanja, kao i povećanje dodataka za prvo dete na 100.000 dinara.

  Đorđević ja kazao da očekuje da će sredinom novembra poslanici Skupštine Srbije rapravljati o novim rešenjima kako bi počela da se primenjuju od 1. januara 2018. godine

  „Predlog je da se iznos roditeljskih dodataka za prvo dete poveća sa trenutnih 39.000 na 100.000 dinara, a za decu sa smetnjama u razvoju pravo na dodatak biće veće za 50 odsto“, kazao je Đorđević na konferenciji „Ulaganje za decu – dobrobit za svu decu“.

  Dodao je da se radi na podsticanju radjanja u Srbiji i da je novina da će naknadu u trajanju od godinu dana sada moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, odnosno koje obavljaju samostalnu delatnost i angažovane su na osnovu privremenih ugovora o delu i autorskim ugovorima.

  Dodao je da je trenutni godišnji budžet Srbije za ta izdvajanja 52 milijarde dinara i da će ubuduće budžet biti raspoređen na drugačiji način, odnosno da će doći do kategorizacije i pravičnije raspodele socijalne pomoći i dodataka.

  Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović je kazala da je svaka peta siromašna osoba u Srbiji dete i da se mora raditi na ulaganju u decu kroz planirano budžetiranje.

  „Ulaganje u decu je sinonim za budućnost, sva deca moraju da imaju ista prava i mogućnosti“, ocenila je Slavica Djukić Dejanović i dodala da će Vlada raditi na smanjenju siromaštva dece i ulagati u porodicu.

  Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović je kazao da je u Srbiji svako treće dete u riziku od siromaštva i da dečiji dodatak prima oko 300.000 dece koje je država prepoznala kao siromašnu.

  Izvor: RTS, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE