Za pet domaćih investitora subvencije kao i strancima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za pet domaćih investitora subvencije kao i strancima

  I domaće kompanije mogu da konkurišu i dobiju subvencije od države za radna mesta, a spušten je prag i kada je reč o novozaposlenima i o minimalnoj vrednosti investicije.

  Nakon donošenja Zakona o ulaganjima kojim su i formalno izjednačeni domaći i strani investitori u pogledu prava na dodelu podsticaja, pet domaćih kompanija je dobilo podsticaje – Bekament, FOS Surdulica, TIM-COP, Sveti Nikola Sečanj, kao i Chips Way iz Čačka.

  Nakon sagledavanja dosadašnjih pokazatelja, kao i namere da više domaćih kompanija, koje najčešće imaju manje investicione kapacitete od stranih, podstaknu na ulaganja, od ove godine sniženi su pragovi koji se odnose na minimalan broj radnih mesta i visinu investicije.

  Novom Uredbom minimalni broj radnih mesta koji mora da se otvori da bi projekat bio kandidat za dodelu sredstava je 10 u najnerazvijenijim opštinama, do 50 u najrazvijenijim, objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

  Takođe, izmenjen je i kriterijum kada je u pitanju minimalna vrednost investicije, sa 250.000 na 100.000 evra u najnerazvijenijim područjima, do 500.000 evra u razvijenim opštinama.

  U ministarstvu kažu da je prosek subvencija 7.000 evra po zaposlenom u nerazvijenim i devastiranim područjima, odnosno 3.000 evra po zaposlenom u razvijenijim opštinama.

  Po novoj Uredbi u martu je raspisan Javni poziv za sve investitore da se prijave za dodelu podsticajnih sredstava, a ministarstvo privrede je primilo 50 pisama zainteresovanosti.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE