Za one koji su otputovali ili se spremaju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za one koji su otputovali ili se spremaju

  Spakovali ste prtljag i stavili u novčanik svoje parče dragocene plastike. Krećete  sa potpunim mirom jer znate da na računu imate dovoljno novca za jedno lepo letovanje, ali da li i dovoljno informacija kako da vas novac, koji ste svakako planirali da potrošite u inostranstvu, najmanje košta?

  „Prođi bolje“ je uporedi i uštedi mantra za izbegavanje finansijskih crnih rupa.  Delimo je sa vama, putnicima, svaki put kada niste pitali, a niko se sam nije setio da vam objasni da ne „rade“ sve kartice na isti način.

  PRE PUTOVANJA, OBAVEZNO PITAJTE BANKARA KOJU VALUTU DA OSTAVITE NA RAČUNU ZA PUT U ODREĐENU ZEMLJU U INOSTRANSTVU.

  Nije dovoljno samo iskustvo dobrog prijatelja (kako i gde je plaćao) ili sopstveno pređašnje iskustvo iz druge banke jer je svaka kartica različita i ima neki svoj način najpovoljnijeg funkcionisanja. Nema veće neprijatnosti nego kada se zadesite u Americi, imate karticu koja „vidi“ samo valutu evro, vi znate da na računu imate dovoljno američkih dolara, a ne možete da podignete ni jedan! U međuvremenu je legla i plata u dinarima, ali se konverzija ne dešava automatski.

  Čak i da imate karticu koja može to da uradi automatski, pa radi duplu konverziju (jedna valuta konvertuje se u dinare, pa se dinari konvertuju u drugu valutu) to košta 100 evra na ukupan budžet od 2000 evra .

  Najskuplja je konverzija na mestu prodaje. Ukoliko vas prodavac pita da uradi konverziju  u lokalnu valutu na prodajnom mestu, to je za vas najskuplje.

  DOK STE NA PUTU, NAJPOVOLJNIJE JE DA PLAĆATE KARTICOM NA MESTU PRODAJE

  Više se isplati od podizanja gotovine na bankomatu gde se svaka transakcija tarifira fiksno ili u procentualnom iznosu. Ako podižete novac sa bankomata, ukoliko je fiksna provizija za podizanje gotovine uvek podignite veći iznos, a ne više manjih iznosa gde se svaka pojedinačna transakcija tarifira. Na primer podižete 200 evra i provizija je 10 evra po transakciji, jedna transakcija od 200 evra koštaće vas 10 evra, a istih tih 200 evra koštalo bi 20 evra ako biste podizali dva puta po 100 evra.

  AKO KREDITNA KARTICA IMA OPCIJU NA RATE BEZ KAMATE, SAZNAJTE DA LI TO VAŽI I ZA INOSTRANSTVO – NE PODRAZUMEVA SE.

  Izvor: Uporedi i uštedi

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE