Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za mikro i mala preduzeća 3,1 milijarda dinara pomoći za opremu

  Projektom „Srbija i EU – oprema za privredu“ obezbedjena je 3,1 milijarda dinara bespovratnih sredstava za podršku mikro i malih preduzeća, preduzetnika i zadruga u Srbiji, objavljeno je danas.

  Ministarstvo privrede Srbije izdvojilo je za taj projekat 1,9 milijardi dinara, a Evorpska unija 11 miliona evra.

  Taj novac je namenjen za sufinanasiranje nabavke proizvodne opreme, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, građevinske mehanizacije, delova specijalizovanih alata za mašine, kao i mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških apsekata proizvodnje.

  Program je otvoren od 1. juna i traje do kraja godine.

  Ministarka privrede Anđelka Atanasković je na predstavljaju projekta rekla da će njegovi korisnici četvrtinu novca za planiranu nabavku dobijati bespovratno, 70 odsto su kredit ili lizing, a njihovo učešće je pet procenata.

  Beograd, 8.06.2022. – Program „Srbija i EU – Oprema za privredu“ koji Ministarstvo privrede realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji predstavljen je danas U MinistarstvU privrede u Beogradu. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/Media EU info/Ivica Veselinov)

  Podržano 3.400 preduzetnika

  „Ministarstvo privrede je od 2015. pa do 2021. godine podržalo oko 3.400 preduzetnika besplatnim sredstvima, zajedno sa lizing kućama i bankama, a uz podršku Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije“, kazala je Atanasković.

  Ona je zahvalila EU jer je prepoznala da je podrška privredi u nabavci opreme veoma važna za napredak privrede u Srbiji.

  „Svake godine su ovakvi projekti najviše cenjeni i najviše ih koriste preduzetnici, uglavnom u građevinarstvu, a ove godine sredstva mogu koristiti i preduzeća za solarne panele“, rekla je ona.

  Podsetila je da je prošle godine za mesec dana za podršku u nabavci opreme konkurisalo 1.000 preduzeća.

  Beograd, 8.06.2022. – Program „Srbija i EU – Oprema za privredu“ koji Ministarstvo privrede realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji predstavljen je danas U Ministarstvu privrede u Beogradu. Na fotografiji govori ministarka privrede Andjelka Atanaskovic. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/Media EU info/Ivica Veselinov)

  Sredstva za 600 zahteva preduzeća

  „Očekujemo da ćemo ovim pojektim obezbediti sredstva za oko 600 zahteva preduzeća kojima ćemo pomoći da nabave preko potrebnu opremu za unapređenje svog poslovanja“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre.

  Istakao je da EU nije samo prvi trgovinski partner, niti samo prvi izvor stranih direktnih investicija, nego predstavlja budućnost Srbije i naveo da je EU u prethodnih nekoliko godina pružila podršku malim i srednjim preduzećima u iznosu od 200 miliona evra.

  On je naglasio da EU sa Ministarstvom privrede i Vladom Srbije razgovara o pitanju unapređenja zakonodavnog okvira kako bi se poboljšalo poslovanje u Srbiji.

  „Mi ulažemo u mikro, srednja i mala preduzeća jer će to biti jedog dana preduzeća Evropske unije“, rekao je Žofre.

  Beograd, 8.06.2022. – Program „Srbija i EU – Oprema za privredu“ koji Ministarstvo privrede realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji predstavljen je danas U Ministarstvu privrede u Beogradu. Na fotografiji govori sef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Zofre. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/Media EU info/Ivica Veselinov)

  Direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović ocenio je da ovako koncipiran program podrške za mala i mikro preduzeća rešava jedan od njihovih najvećih problema – finansiranje.

  „Većina kompanija ukazuje da je to ključni problem, a ovakav program rešava baš to pitanje. Korišćenje nove opreme podiže produktivnost i efikasnost, stvara mogućnost otvaranja novih tržišta“, rekao je Vesović.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE