Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za godinu dana u ovoj zemlji se zaposlilo čak 3.900 radnika iz Srbije

  Krajem marta u Slovačkoj je radilo 39.100 stranaca, najviše Rumuna, a posle njih najbrojniji su građani Srbije.

  Prema podacima slovačkog Centra za rad, socijalna pitanja i porodicu, među 39.100 gastarbajtera u Slovačkoj, kojih je 11.800 više nego u martu prošle godine, 7.800 su Rumuni, dok je radnika iz Srbije 5.800. Česi su tek treći, kojih je u Slovačkoj krajem marta radilo 4.300.

  Angažovanje radnika iz Srbije fenomen je koji je obeležio prošlu godinu, pošto su slovački poslodavaci od marta 2016. do marta ove godine uposlili čak 3.900 novih radnika iz Srbije.

  Najviše stranih radnika zaposleno je u regionu Bratislave i Trnave, gde se nalaze velike fabrike automobila i bele tehnike.

  Ogromna većina radnika iz Srbije, prema podacima ministra za rad i socijalna pitanja Jana Rihtera, angažovana je preko posredničkih agencija, jer svega 575 državljana Srbije ima dozvolu za rad direktno od slovačkih biroa rada.

  Praksa slovačkih poslodavaca da rešavaju nedostatak radne snage iznajmljvanjem stranih radnika preko agencija stvorila je plodno tlo za razne mahinacije i zloupotrebe.

  „Veći broj radnika iz Srbije koji su došli u Samsung ili druge velike fabrike prevarile su razne posredničke agencije. Falsifikuju osnovne dokumente vezane za zapošljavanje građana Srbije u Slovačkoj. Primer je posrednička agencija Largo Slovakija sa filijalama u Mađarskoj i Srbiji. Posredovala je u zapošljavanju najmanje 680 radnika u Slovačkoj, a u Mađarskoj su falsifikovali sve njihove dokumente o socijalnom osiguranju“, rekao je sredinom marta ministar Rihter, posle skandala zbog nehumanih uslova u kojima su radili srpski državljani u Samsungovoj fabrici u Slovačkoj.

  Slovački parlament je krajem marta usvojio izmene Zakona o strancima, a povodi su bili prevareni srpski radnici koje su u fabrike u Slovačkoj dovodile sumnjive agencije.

  Novi zakon ubrzava postupak izdavanja radnih dozvola, omogućava sezonskim radnicima da ne traže privremeni boravak i daje pravo stranim radnicima ako izgube posao da ga sledeća dva meseca traže.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE