Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Za 30 godina će biti MALO ŽENA u reproduktivnom periodu“

  Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je da podaci pokazuju da danas žene u Srbiji u proseku prvo dete rađaju sa 30 godina i da to znači da će zemlja za 30 godina „imati malo žena u reproduktivnom periodu“.

  „Nastave li se sadašnji negativni trendovi, realna je pretpostavka da će 2050. godine u Srbiji živeti nešto više od četiri miliona stanovnika“, kazao je Dmitrović u Kragujevcu, a saopštilo je Ministarstvo.

  Dmitrović je rekao da je uz sve mere populacione politike, za demografiju ključno pitanje promena svesti o važnosti očuvanja porodice i negovanju dece kao „najveće lične i društvene vrednosti“.

  „Mi smo ove godine usvajanjem Zakona o finansijskoj podršci porodici već povećali novčana izdvajanja na nivou Republike, dok se o budućim merama, posebno onim koje zavise od opterećenja budžeta Republike, još razgovara“, dodao je on.

  Govoreći o demografskom problemu u Srbiji, Dmitrović se osvrnuo na statističke podatke prema kojima je prosečna starost u Srbiji 44 godine, a svaki peti stanovnik je stariji od 65 godina.

  „Za dvadeset godina može se očekivati da svaki treći stanovnik bude stariji od 65 godina, što znači da će taj stepen starosti nacije dovesti do velikog opterećenja za zdravstveni sistem i do nedostatka radne snage, s čim se već suočavamo“, dodao je on.

  Dmitrović je naveo da demografski problem ima cela Evropa, a da su mnoge zemlje uložile velika finansijska sredstva ali je dodao da je „primer sistema vrednosti savremenog čoveka“ da između drugog deteta ili lagodnijeg života bira životni standard.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE